Smak Peulvruchten staat voor pure smaak en kwaliteit

Door Pim Soeters


Erik Smak vertelt met passie en liefde over zijn bedrijf Smak Peulvruchten in Lutjewinkel. Op acht hectare grond wordt op ambachtelijke wijze een keur aan droogbonen gekweekt. Zoals de grauwe erwt, bruine bonen, schokkers, woudbonen, kievietsbonen, citroenbonen en witte bonen. Een proces dat is gestoeld op kennis, intuïtie, ervaring en authentieke technieken. ,,Vrij ouderwets dus’’, lacht Smak.

Het mag dan ouderwets zijn, het zorgt wel voor een product waar alle smaak volledig tot zijn recht komt. Het zogeheten ruiteren is een cruciaal en tijdrovend onderdeel van het proces. ,,Dit zorgt uiteindelijk dat de bonen die heerlijke smaak en uitstekende kwaliteit krijgen’’, weet Smak.

Voor het ruiteren worden de bonen uit de grond gehaald en in stapels op het land gelegd. ,,Dan rijpt de boon verder op het land. De ruiters zijn zo gemaakt dat de bonen niet vochtig worden en beschermd zijn tegen de weersinvloeden.’’

Maar er komt natuurlijk meer bij kijken. Het ruiteren is slechts een onderdeel van het proces. Ook het ‘lezen’ van de bonen is cruciaal. De bonen komen op een lopende band voorbij en Smak haalt dan met de hand eventuele slechte bonen uit de partij.

,,Dat het hele proces binnen ons bedrijf gebeurt, vind ik mooi. Zodra een product hier de deur uit gaat, is het klaar voor consumptie’’, vertelt Smak. ,,Dat spreekt mij aan. Van begin tot eind zijn wij verantwoordelijk voor de boon en dus ook voor de smaak en kwaliteit. Die uitdaging vind ik superleuk. En gelukkig maar, want van het kweken van bonen word je geen miljonair’’, lacht Smak. ,,Nee, om rijk te worden had ik iets anders moeten gaan doen. Maar ik heb oprecht plezier in mijn werk, verdien er mijn boterham mee en ik haal er veel voldoening uit. Dat is mij heel veel waard.’’ Smak nam het bedrijf over van zijn ouders Jaap en Marry, die nog altijd nauw betrokken zijn bij het bedrijf.

Al dat specialistische werk zorgt voor een arbeidsintensieve bedoening bij het Noord-Hollandse bedrijf. ,,En we kunnen niet zomaar elk klusje uitbesteden aan bijvoorbeeld vakantiekrachten. Natuurlijk krijgen we hulp. Maar bijvoorbeeld bij het ruiteren is het wel van belang dat dit op juiste wijze gebeurt. Daar moet altijd iemand met kennis van zaken bij aanwezig zijn. Zeker omdat wij kwaliteit zo enorm belangrijk vinden en daar geen enkele concessie aan willen doen.’’

En met die kwaliteit zit het wel goed. Niet voor niets wisten onder andere bekende tv-koks als Wouter Klootwijk en Yvette van Boven, Smak Peulvruchten te vinden als smaakvol decor voor hun programma.

Smak is blij dat de peulvruchten de afgelopen jaren aan populariteit hebben gewonnen. ,,Absoluut. Dat verdient de boon ook’’, om er met een knipoog aan toe te voegen: ,,het is ook fijn om te weten dat je je product kunt verkopen. Wat dat betreft hebben we slechtere tijden gekend.’’

Smak Peulvruchten levert aan de groothandel, horeca, marktkooplui, winkeliers en particulieren. Dat laatste gebeurt in een klein sfeervol winkeltje op het terrein van het bedrijf aan de Mientweg 82. ,,Daar hebben we nog een behoorlijke aanloop hoor’’, zegt Smak. ,,Naast de verkoop van bonen kunnen klanten ook verschillende recepten meekrijgen. Bij ons zie je wat je allemaal met een peulvrucht kunt maken. Ik denk dat dat wel wordt gewaardeerd.’’

De ondernemer kijkt met plezier naar de toekomst. ,,Naast de bonen die wij hier produceren heb je nog tientallen andere soorten die allemaal weer net iets anders smaken. Wij proberen hier met enige regelmaat ook wat andere boonsoorten uit. Een leuk en spannend proces. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met het Wieringer boontje. De komende jaren zullen we ongetwijfeld meerdere soorten gaan uitproberen. En dan is het afwachten welke het best aanslaat bij het publiek’’, vertelt hij. ,,Ik denk dat de peulvrucht de komende decennia een populair voedingsmiddel blijft. Dat zou ook terecht zijn, want hij is supergezond, lekker en de productie ervan is een duurzaam proces.’’

www.smakpeulvruchten.nl

Mientweg 82, Lutjewinkel

Openingstijden winkel: maandag tot en met zaterdag van 9 tot en met 17 uur.