Biologische leghennen houden volgens het eigen ideaal

De manier van werken is voor iedere agrarisch ondernemer anders. Het belangrijkste is dan dat de manier van werken goed bij de ondernemer past. Silvie Boekhorst uit Winkel werkt ook op de manier die het beste bij haar past. Ze houdt leghennen op de biologische manier, probeert de omgeving van haar dieren te optimaliseren en werkt aan een omgeving met bomen en struiken om de oorspronkelijke natuurlijke habitat van deze dieren zo dicht mogelijk te benaderen.

Silvie Boekhorst runt een agrarisch bedrijf met haar man Ton Boekhorst met 16.000 biologische leghennen en 120 niet biologische melkkoeien. Silvie is verantwoordelijk voor de leghennen. Ze heeft de keus gemaakt om biologisch te gaan werken omdat deze manier van werken het dichtste bij haar ideaal staat. Ze stelt wel dat het leven van biologische leghennen niet persé beter is dan bij de gangbare variant.

Biologisch

Voor bedrijven die voor biologisch kiezen gelden extra regels. Biologische leghennen moeten altijd buiten kunnen scharrelen. Wanneer er sneeuw ligt vervalt die verplichting, maar Boekhorst laat haar kippen dan ook buiten. “Want,” zegt ze, “De dieren vinden sneeuw juist leuk.” Daarnaast mogen er in de stal minder dan helft kippen gehouden worden dan op een gangbaar bedrijf en op het 6,6 ha grote weiland dienen schuilplekken te zijn, bijvoorbeeld in de vorm van hutjes en biologisch voer is duurder dan gangbaar kippenvoer. Al die extra kosten maken haar eieren duurder dan die van gangbare bedrijven. Toch is de winstmarge niet hoger.

Bos

De natuurlijk habitat van de kip is een bosrijke omgeving. Boekhorst heeft inmiddels fruitbomen, walnoten en wilgen aangeplant en ook witte klaver ingezaaid om de biodiversiteit in het weiland te vergroten. Boekhorst wil haar dieren de keuzemogelijkheid geven om binnen of buiten te zijn, maar het meest belangrijke is toch dat er gewoon goed gezorgd wordt voor haar dieren. Ze gebruikt een natuurlijke manier die goed werkt tegen predatoren als vossen en roofvogels die het op de kippen gemunt hebben wanneer ze buiten lopen. Dat zijn haar alpaca’s die zeer beschermend zijn voor de kippen. Ze raakt sinds de alpaca’s er zijn ook geen dieren meer kwijt aan deze rovers.

Boerderij school

Silvie Boekhorst komt oorspronkelijk uit het onderwijs. Daar leerde ze dat ook leren zonder boeken heel goed werkt bij kinderen. De ervaring op de boerderij helpt volgens Boekhorst bij meer begrip voor de natuur, beeldende vorming, samenwerken, op onderzoek uitgaan, verleggen van grenzen en ook rekenen met hele grote getallen. “Je haalt in praktijksituaties andere kwaliteiten boven bij kinderen.” Zo werkt Silvie Boekhorst op haar manier aan een betere wereld door in te zetten op het verbeteren van het milieu, dierwelzijn en het overdragen van kennis.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl