Zes tips voor je eigen huishouding
Iedereen is het erover eens dat de verspilling van voedsel doodzonde is. Zeker met de enorme hongersnood in de wereld. Het is wrang dat in een rijk land, zoals Nederland, veel voedsel wordt verspild tijdens de consumptiefase. Als consument kun je er zelf iets aan doen! Wij geven je tips om jouw eigen voedselverspilling tegen te gaan.
Even wat cijfertjes: jaarlijks wordt er per persoon ruim 34 kilo eetbaar voedsel weggegooid. Dat is zo’n 120 euro! Beter omgaan met voedsel is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Voedselverspilling is daarbij eenvoudig te voorkomen. Hier komen onze tips!
1. Check goed je voorraad
Kijk, voordat je boodschappen gaat doen, goed in je voorraadkasten en in je koelkast (ook helemaal achterin). Voor je het weet koop je iets wat je al in huis had: zonde! Daarnaast kan er nog een restje voedsel te vinden zijn dat nog nét in orde is om te consumeren. Ook belangrijk: structureer je voorraad en zet dingen op vaste plekken, zodat je in één oogopslag kunt zien wat je nodig hebt. Zeker voor mensen met drukke agenda’s is dit een goede tip!
2. Doe doordacht boodschappen
Zorg ervoor dat je precies koopt wat je nodig hebt en hou ook rekening met de planning van jouw week. Met hoeveel eters heb je te maken, hoe ziet de week eruit, wanneer heb je meer tijd voor het koken en wanneer minder? Antwoorden op dat soort vragen zorgen ervoor dat je efficiënter boodschappen doet én kookt.
3. Let op houdbaarheid
Check regelmatig de houdbaarheid van de producten die je in huis hebt. En wees daarbij niet te streng! Producten, zoals melk, yoghurt en kwark hebben een ’ten minste houdbaar tot’-datum. Deze kun je vaak nog wel veilig eten net na de datum. Vertrouw dan op jezelf om het eten te beoordelen. Kijken, ruiken en een beetje proeven is al genoeg. Bederfelijke producten, zoals vlees en vis, hebben een ’te gebruiken tot’-datum. Deze kun je beter niet meer opeten na de datum, omdat je er dan ziek van kan worden!
4. Bewaar je eten goed
Zorg ervoor dat je goed weet hoe je het beste je eten bewaard. Sluit bijvoorbeeld bederfelijk voedsel goed af, zodat het langer meegaat. Laat brood niet open en bloot op het aanrecht liggen. Het meeste fruit kun je het beste in de koelkast bewaren, zodat het langer goed blijft. Het meeste exotische fruit, zoals banaan, mango en meloen, kan niet goed tegen kou. Dit soort fruit kun je dus wel het beste op een fruitschaal bewaren.
5. Kook op maat
Weet hoeveel je nodig hebt tijdens het koken! Hoe vaak komt het wel niet voor dat er net een behoorlijke portie overblijft? Zonde, want ongekookt kun je die hoeveelheid gewoon weer bewaren voor een volgende keer. Gebruik bij het koken de gebruikelijke hulpmiddelen, zoals een keukenweegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten. En bedenk dat lang niet iedereen aan tafel dezelfde hoeveelheden eet!
6. Bewaar restjes Heb je dan toch nog eten over? Bewaar het dan zoveel mogelijk en ook op een goede manier. Sluit het voedsel in goede bewaarbakjes af, zodat je het voor een volgend moment lekker kunt oppeuzelen. De meeste restjes kun je een dag of twee bewaren. Eet smakelijk!
Bronnen: Milieu Centraal, Voedingscentrum