0°C

Inspiratie- en netwerksessie: verdienmodellen met ecosysteemdiensten en korte ketens

Op woensdag 18 januari 2023 organiseren wij de inspiratie- en netwerksessie: “Goed geboerd!”. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op verdienmodellen voor natuur-inclusieve, regeneratieve landbouwmaatregelen die nu al in de praktijk toegepast worden. We zoomen in op vernieuwende samenwerkingsvormen tussen agrarische ondernemingen en bedrijven, waarbij de verdienmodellen gebaseerd zijn op korte ketens en het verkopen van ecosysteemdiensten.

De verdienmodellen

Tijdens de sessie gaan we dieper in op twee verdienmodellen en bespreken we de mogelijkheden. De organisaties WijLand, Soil Heroes, Streekproducten ’t Groene Hart en MVO Nederland lichten toe hoe zij samenwerkingen tussen agrarische ondernemers en bedrijven opzetten en hoe jij kunt aanhaken. De verdienmodellen zijn gebaseerd op korte ketens en het verkopen van ecosysteemdiensten.

Korte ketens

Via de korte ketens kunnen burgers of bedrijven producten direct inkopen bij agrarische ondernemers. Het voordeel voor agrarische ondernemers is vooral de mogelijkheid om eigen prijzen te bepalen en daarmee hogere marges te realiseren (dan via de retailkanalen).

Inkopen van ecosysteemdiensten

Het inkopen van ecosysteemdiensten bij agrarische ondernemers is een van de mogelijkheden voor bedrijven om hun klimaatdoelstellingen te behalen. Organisaties zoals WijLand en Soil Heroes monitoren en kwantificeren de milieuwinst zoals koolstof, biodiversiteit en waterhoudend vermogen van de bodem, als gevolg van (regeneratieve en/of natuur-inclusieve) maatregelen die agrarische ondernemers nemen. Nederlandse bedrijven kunnen door het inkopen van ecosysteem diensten op een authentieke manier klimaatdoelen regionaal en binnen hun keten of klantenrelaties behalen.

——

Spreken

  • 1. Soil Heroes, opgericht door een akkerbouwer uit Zuid-Holland, zet samenwerkingen tussen bedrijven en agrarische ondernemers op om regeneratieve landbouw en ketens te realiseren. Soil Heroes heeft een platform ontwikkeld, waarmee zij de milieu impact (CO2, biodiversiteit en water) van regeneratieve maatregelen meet en deze in impactrapporten aan bedrijven aanbiedt. Agrarische ondernemers krijgen een financiële compensatie per maatregel en toegang tot kennisnetwerken van boeren die regeneratieve, natuur-inclusieve maatregelen toepassen.
  • 2. WijLand is een stichting die agrarische ondernemers met behulp van kennis en een netwerk helpt om natuur te integreren in de bedrijfsvoering. Zij testen een methode om ecosysteemdiensten te monitoren en te vermarkten.
  • 3. MVO Nederland heeft in samenwerking met 35 organisaties, variërend van Triodos Bank, ABN AMRO, Hutten catering en Crisp het collectief ‘Boeren. Natuurlijk!’ opgezet om omschakelen naar natuurlijke landbouw eenvoudiger te maken en biodiversiteit te integreren in inkooppraktijken.
  • 4. Streekproducten ’t Groene Hart slaagt erin om een rendabel B2B-bedrijf te runnen, waarbij natuur-inclusieve producten direct bij agrarische ondernemers ingekocht worden.

——

Beperkt aantal plekken vrij

Er zijn een beperkt aantal plekken, dus we vragen je om tijdig aan te geven of je deel wilt nemen aan de inspiratie- en netwerksessie. Bij teveel aanmeldingen willen we voorrang geven aan agrarische ondernemers die op korte termijn aan de slag willen met deze verdienmodellen.

Aanmelden

Heb jij interesse en wil jij aan de slag met deze verdienmodellen? Meld je dan aan via deze link!

Datum: 18 januari 2023

Tijd: 13:00 uur tot 16:00 uur

Locatie: Anna Haen (Abcoude)

Trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur

Deze inspiratie- en netwerksessie wordt georganiseerd vanuit het Trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur. Dit is een samenwerking van LTO Noord, Natuurmonumenten, Agrarische collectieven, Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), Staatsbosbeheer (SBB), Utrechts Particulier Grondbezit (UPG), Utrechts Landschap en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Vragen over deze inspiratie- en netwerksessie? Neem daarvoor contact op met Rubie van Crevel via bureaudeplaneet@gmail.com.

Het trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie in het kader van het plattelands-ontwikkelingsprogramma (POP3) en de provincie Utrecht.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl