4°C
Broken clouds

Jammie een krekelburger! Entomofagie langzaam in opkomst

Om onze planeet te sparen, moeten we veel van onze gewoontes drastisch veranderen. Eén daarvan is het eten van vlees. Stoppen met vlees eten is goed voor dierenwelzijn, voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Het produceren van vlees kost namelijk teveel van onze moeder aarde. Ben je bang dat vlees gaat missen? Eet dan eens een insect. Dat is gezond en ook nog eens duurzaam!

Het klinkt misschien smerig, maar mensen eten al duizenden jaren insecten. Heden ten dage zelfs twee miljard mensen wereldwijd! Dan moet je vooral denken aan sprinkhanen, krekels en rupsen. In Nederland is het eten van insecten, oftewel entomofagie, nog niet zo populair, maar het is langzaam in opkomst.

Gezond & duurzaam 
Insectenvlees is zo gek nog niet. Het lijkt op orgaanvlees en bevat veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Daarnaast is insectenvlees duurzamer om te kweken dan vlees. Insecten zetten voeding namelijk efficiënter om in vlees dan varkens, kippen en runderen. Ook kan een groter deel van een insect als vlees worden gebruikt: ongeveer 90 procent. Bij een koe of een varken is dat 50 procent. Tenslotte is er tijdens het kweekproces minder water en ruimte nodig en ligt de uitstoot van broeikasgassen een stuk lager. Al met al dus veel beter voor het milieu!
VENIK
Ondanks al deze voordelen eten we in de westerse wereld nog niet zo graag insecten. We zijn het simpelweg niet gewend, omdat van nature slechts twee procent van de eetbare insecten in Europa voorkomt. En wat de boer niet kent, dat eet hij niet! 
De meeste mensen hier vinden het nog steeds een smerig idee om insecten te eten. Je zou kunnen zeggen dat het imago van het eetbare insect nog niet positief genoeg is. De Vereniging van Nederlandse insectenkwekers (VENIK) wil daar verandering in brengen. Deze brancheorganisatie voor insectenkwekers zet zich in om insecten voor consumptie te vermarkten. En met succes: steeds meer groothandels verkopen eetbare insecten en steeds meer restaurants zetten insecten op de menukaart. En zelfs in de supermarkten liggen de kleine beestjes steeds vaker in de schappen. 
Insectenproducten
Enthousiast geworden? Krijg je al een beetje trek? Pak je boodschappenlijstje maar bij de hand! De volgende insecten zijn op dit moment verkrijgbaar: meelwormen, buffalowormen, sprinkhanen, piepschuimkevers, meeltorren, wasmotlarven en krekels. Jammie!
De smaak verschilt per insect, zo smaakt een sprinkhaan naar een walnoot en een meelworm meer naar popcorn. Vanwege deze smaken worden insecten in allerlei soorten producten verwerkt. De “hartige” insecten meer in burgers, bitterballen en de “zoete” insecten in snoepjes, koekjes en gebak. 

Dat soort hapjes klinken toch beter dan een berg insecten op je bord? Daarom kan juist de verwerking van insecten in vertrouwde producten er misschien wel voor zorgen dat we uiteindelijk wennen aan entomofagie. Dus wie weet zitten we over vijf jaar allemaal heerlijk te smullen van een broodje smeerworm…

Meer informatie over VENIK zie www.venik.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl