Weg met plastic! Op naar duurzame verpakkingen

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval, ook wel plastic soep genoemd. Deze soep is zeer schadelijk voor het milieu en is inmiddels een wereldwijd probleem. Daarom wordt er steeds meer gebruik gemaakt van alternatieven voor plastic. Zo ook in de agrarische sector, want vooral in verpakkingsmaterialen van agrarische producten zit veel plastic. Wat zijn geschikte alternatieven? De Agrarische Krant noemt er vier.



1. Jute
Veel agrarische producten worden al verpakt in jute, zoals aardappelen. Jute is een natuurlijke vezel en ook nog eens zeer goedkoop. Het wordt uit planten verkregen die voornamelijk in warme vochtige gebieden voorkomen, zoals India. De vezels worden tot ruwe, sterke draden gesponnen en hiervan kunnen allerlei soorten verpakkingen worden gemaakt. De jute zak is hiervan de bekendste. Jute is 100 procent biologisch afbreekbaar. Het is zacht, ademend en vocht absorberend, dus ideaal voor het verpakken van veel agrarische producten.
2. Biobased Karton

Als je aan kartonnen verpakkingen denkt, denk je al snel aan dozen. Maar karton wordt ook vaak gebruikt voor verpakkingsschaaltjes voor allerlei soorten groenten en fruit. De papier- en kartonindustrie gebruikt al jaren biomassa als grondstof en (her)gebruikte grondstoffen en restafval. Zo wordt er al karton gemaakt van gemaaid gras, vezels van planten en zelfs katoenvezels van gebruikte spijkerbroeken! Dat klinkt als een goed alternatief.

3. Bioplastic
Bioplastic is plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke grondstoffen, zoals suikerriet en mais. 
PLA is een soort bioplastic dat bestaat uit polymelkzuur en is biologisch afbreekbaar. Het is transparant en daardoor ideaal voor verpakkingen. Het wordt daarom steeds meer gebruikt als verpakkingsmateriaal in de agrarische sector. Denk aan schaaltjes voor verse producten, zoals paprika’s en aardbeien.

4. Biofolie
Biofolie wordt van onder andere mais, aardappelen en suikerriet gemaakt. Op deze manier verschilt de folie van “normale” folie, omdat de grondstof van biobased materiaal gemaakt is. Het folie is biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Het wordt bijvoorbeeld voor tasjes en zakjes gebruikt, maar ook voor venstertjes in broodzakken.

Niet ieder alternatief is te gebruiken bij agrarische producten. Houdbaarheid van het product en het gemak voor de consument zijn voorbeelden van factoren die meespelen om toch te kiezen voor plastic verpakkingen. Het gedrag van de consument zal uiteindelijk ook moeten veranderen om de plastic soep te verminderen. Minder plastic in verpakkingen of helemaal geen verpakking zal vaak inhouden dat een product minder lang goed blijft of dat de consument zelf het product in de supermarkt moet verpakken. En dan uiteraard niet in plastic! Een betere wereld begint bij jezelf.

KIDV
Voor advies en inspiratie op het gebied van duurzame verpakkingen kun je terecht bij het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Dit instituut adviseert bedrijven op maat met feitelijke kennis en praktische tools, gebaseerd op toegepast wetenschappelijk onderzoek, actuele trends en kennis van de verpakkingsketen. Voor meer informatie zie www.kidv.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl