Blijdschap tijdens opening tulpenseizoen

“De Nationale Tulpendag in Amsterdam afgelopen zaterdag 15 januari heeft weer veel blijdschap gegeven. Ik heb een hoop dankbaarheid gezien”, zegt Arjan Smit, voorzitter van Tulpenpromotie Nederland (TPN) terugkijkend.

De bestuursleden van TPN reden met bakfietsen rond om de tulpen uit te delen. De ‘verse aanvoer’ haalde ze bij een ‘tulpenboot’ op die via de grachten zo ver mogelijk met hen meevoer.

Alternatief voor tulpenpluktuin

Het uitdelen van de tulpen was een goed alternatief voor de tulpenpluktuin op de Dam die al negen keer is gehouden. Echter, vanwege de coronamaatregelen, moest TPN dit keer inventief zijn. Het spande er nog even om of het varen in de grachten wel door mocht gaan, aldus Smit. “Maar via de juridische afdeling van de gemeente Amsterdam, kregen we toch nog een mogelijkheid.”

Eén houden, één weggeven

De Nationale Tulpendag luidt het tulpenseizoen in. Het thema was ‘Share Happiness’. Dat betekent één vrolijke bos voor jezelf en één bos om iemand anders mee blij mee te maken. “Gedeelde vreugd is immers dubbele vreugd.” In totaal werden er duizend wikkels met daarin 2 bossen tulpen uitgereikt en ook werden er 75 tulpenkratten leeggeplukt door voorbijgangers.

De tulpen werden uitgedeeld door kwekers die beschikten over vier ouderwetse bakfietsen. “Respect voor de bestuurders. Het is natuurlijk heuveltje op, heuveltje af. We hebben in ieder geval een sportief en goed gezond bestuur”, concludeert Smit lachend.

André 75-tulp

Voorafgaand aan de tulpentour doopte André van Duin in de Westerkerk zijn eigen tulp: de ‘André 75’. Hij kreeg deze tulp van TPN aangeboden als eerbetoon voor het oeuvre van de volkskomiek en het feit dat André altijd zo veel positiviteit en vrolijkheid brengt. ‘André 75’ is een gele, dubbelbloemige pioentulp van veredelaar Holland Bolroy Markt (HBM) uit Heiloo.

Verwachting: in 2025 op de markt

Joris van der Velden, directeur van HBM: “In de broei is hij aan de buitenkant groen en de binnenkant geel. Dat maakt de tulp zo bijzonder. Uiteindelijk wordt de bloem helemaal geel.” De bloem heeft een stevige, lange steel van gemiddeld 45 cm. De bloem opent gemakkelijk en heeft een doorsnede van 7 cm. “We hopen dat de ‘Andre 75’ in 2025 als gebroeide tulp op de markt komt.”

Bron: https://www.greenity.nl/nieuws/blijdschap-tijdens-opening-tulpenseizoen

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl