0°C

Bloembollenbedrijf J. de Wit en Zonen B.V. ontvangt predicaat Hofleverancier

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het bedrijf ontvangt J. de Wit en Zonen B.V. het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Omdat het bedrijf statutair gevestigd is in Stede Broec terwijl het huidige bedrijfspand in Enkhuizen staat, onthulden burgemeester Wortelboer en burgemeester Van Zuijlen samen het wapenschild van het bedrijf.

Bijzonder huwelijksgeschenk

Jan de Wit en Zonen B.V. is een echt Westfries familiebedrijf in de oer-Hollandse bloembollensector dat zowel bloembollen kweekt als exporteert. Oprichter Jan de Wit trouwt in 1922 met Neeltje Boots. Van zijn vader krijgt het stel niet alleen twee hectare land maar ook een mand met Blauwe Kopland tulpenbollen. In de jaren daarna breidt het areaal tulpen zich gestaag uit. Het stel krijgt 10 kinderen en in 1952 wordt de eenmansfirma omgezet in de vof Jan de Wit en zonen met al zijn kinderen als medevennoten.

In 1960 neemt het bedrijf deel aan de allereerste Floriade en komt het in contact met een Japanse importeur. Al snel begint de eerste export van tulpen en irissen naar Japan. Aan deze klant wordt tot op de dag van vandaag nog steeds geleverd. In 1971 wint Jan de Wit en Zonen als enige bollenkweker de ereprijs voor het beste nieuwe tulpenassortiment, de gouden medaille wordt door Koningin Juliana persoonlijk uitgereikt.

Uitbreiding en export

De jaren die volgen staan in het teken van uitbreiding, productontwikkeling, promotie en internationale export. Het bedrijf heeft vele percelen grond, ook buiten Westfriesland, nieuwe bedrijfshal en bewaarcellen, ontwikkelt nieuwe soorten en exporteert naar dan ook naar China en Taiwan. In 1997 is het bloembollenbedrijf winnaar van de China Traders Award voor het succesvol introduceren van de tulp.

Ook in het nieuwe millennium gaan de ontwikkelingen in hoog tempo door. Promotie gecombineerd met een goed product zorgen ervoor dat de export zich ook uitbreidt naar landen als de Verenigde Staten, Canada, Vietnam en Mexico. Jan de Wit en Zonen B.V. exporteert zijn bloembollen inmiddels naar meer dan twintig landen en behoort daarmee tot de grootste van de bloembollen exporterende bedrijven in ons land.

Vierde generatie

Nu, 100 jaar na de oprichting is Jan de Wit en Zonen uitgegroeid van een bescheiden eenmansbedrijf tot een gerenommeerde familieonderneming gespecialiseerd in de export, preparatie en teelt van een breed assortiment bolgewassen van de hoogste kwaliteit, waaronder veel eigen exclusieve soorten, én nog steeds met de kenmerkende pioniersmentaliteit van de oprichter. Inmiddels hebben de eerste tien (achter)neven van de vierde generatie zich gemeld, waarmee de continuïteit van het familiebedrijf tot ver in de eenentwintigste eeuw gewaarborgd lijkt.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl