Er zijn meer dan duizend tulpensoorten, in vele kleuren verkrijgbaar. De mooie bloem werd in de zestiende eeuw geïmporteerd vanuit Turkije naar Nederland. In 1592 schreef Carolus Clusius een belangrijk werk over tulpen die de bloemen onvoorstelbaar populair maakte. Tijdens de Gouden Eeuw werd de tulp steeds belangrijker, zoals op veel schilderijen uit die tijd te zien is. Halverwege de zeventiende eeuw ontstond een economische luchtbel rond de tulp: de tulpenmanie. De bloembollen werden zo duur dat ze als betaalmiddel werden gebruikt, tot de tulpenmarkt instortte
Verzorging
Van een bosje tulpen kun je met gemak een week genieten, soms zelfs wel tien dagen. De ideale plek voor je tulpen is tochtvrij, uit de zon en een eindje bij de verwarming vandaan.
Na aankoop zet je je tulpen met verpakking en al in de vaas, in water op kamertemperatuur. Zo kunnen ze zich volzuigen met water en trekken ze recht. Daarna haal je ze uit het folie, snij je ze schuin af en zet je ze in het water – een bodempje is genoeg! Als ze nét in het water staan, moeten je tulpen hun best doen om water te halen en blijven ze sterk en langer mooi.
Tulpen in een krantje
Tulpen hebben de neiging een paar centimeter te groeien, zelfs als ze in de vaas staan. Je kunt dat voorkomen door een gaatje in de steel te maken, vlak onder de knop van de tulp. Ben je dat vergeten te doen? Dan kunnen je tulpen slap gaan hangen. Geen nood: prik de gaatjes alsnog, wikkel je bloemen in een krant en laat ze een nachtje in het water staan. de volgende dag heb je weer mooie rechte tulpen!
7-up?
Er doen wel meer tips de ronde die zouden helpen om je tulpen langer goed te houden. Een paar koperen muntjes onderin de vaas, bijvoorbeeld. Twee schepjes suiker, een aardappelschil of een scheutje 7-up zouden het ook goed doen. Of het werkt, is niet bewezen, maar proberen kan altijd!