Ruim veertig jaar geleden startten de broers Jan en Adrie van der Jagt hun Fa. Gebr. Van der Jagt. Vandaag de dag zit het bedrijf nog steeds aan de Gedeputeerde Laanweg in Andijk en is nu in handen van Jan en zijn zoon Jeroen.
Chinees nieuwjaar
Van der Jagt is een snijheester -en bloemenkwekerij. “De forsythia, een houtachtige snijheester, is een gewas dat speciaal gekweekt wordt voor de takken waar uiteindelijk gele bloemetjes in komen. De planten zelf staan bij ons in de grond, die blijven hier dus op het land staan. Het duurt twee jaar voor de takken afgeknipt kunnen worden. We hebben verschillende velden, dus elk jaar oogsten we vanaf een ander perceel.”
Van oktober – maart staat het bedrijf helemaal in het teken van de forsythia. “Begin oktober halen we de geschikte takken van het land en knippen ze op maat. Dan gaan ze de koelcel in, waar ze op -2 graden bewaard worden. Daarmee houden we ze als het ware voor de gek: ze denken dat het winter is. Na een tijdje halen we ze eruit en zetten we ze op water. Voor de tak lijkt het alsof het lente wordt, zodat er knoppen in komen. Ze zijn dan veilingrijp, zoals wij dat noemen. Via de veiling gaan ze met name richting China, waar ze dan gebruikt worden voor het Chinese nieuwjaar. Met onze forsythia’s krijgt dat een Andijker tintje!”
Sneeuwbessen en pioenen
Naast snijheesters heeft Van der Jagt ook pioenen. “Het gaat om iets meer dan een hectare. Pioenen zijn prachtige bloemen, daar zijn we best trots op. We hebben ze in kassen, tunnels en op het land staan. De pioenentijd begint ongeveer eind april en heeft een flinke piektijd: op de drukste momenten werken we van ’s morgens zes tot ’s avonds acht. Wanneer die is, weet je maar nooit. Als het voorjaar warm is, kan dat eind mei zijn, maar het kan net zo goed eerder of later vallen.”
De kwekerij heeft ook sneeuwbessen staan. “Ook hiervan hebben we ongeveer een hectare. Daar zijn we een week of zes per jaar mee bezig, van pakweg half augustus tot eind september. Sneeuwbessen worden veel gebruikt in mengboeketten. Ze gaan het hele land door, soms zelfs naar buitenland.”
Het mooiste van zijn vak? “Met ogenschijnlijk niets beginnen, want zo lijkt het als je iets onder de grond stopt. Langzamerhand zie je het wat worden, het groeit onder je handen, dat is elke keer weer zo mooi. Op een gegeven moment komt dan het moment van oogsten en sorteren. Als ik dan ’s avonds de volle karren in de koeling zie staan, ben ik dik tevreden. Daar doe ik het voor!”
Toekomst
Jeroen werkte als kind al mee in het bedrijf: “Dat vond ik prachtig, ik voelde me natuurlijk heel groot met de verantwoordelijkheden die ik kreeg. Het vak is me als het ware met de paplepel ingegoten. Ik heb wel overwogen om wat anders te gaan doen, maar ik rolde erin en daar ben ik nog steeds blij mee. Het voelt wel bijzonder dat m’n vader en m’n oom hier begonnen zijn en dat ik het voortzet.”
“We zijn bewust een klein bedrijf. Groter is voor ons nooit een optie geweest. Meer personeel geeft werk waar we geen oren naar hebben. Op deze manier hebben we een goed, gezond bedrijf waar we goed samenwerken, alles met elkaar overleggen en met mooie gewassen kunnen werken. Die combinatie geeft ons veel voldoening.”
Als het over de toekomst gaat, is Jeroen wel een beetje voorzichtig. “Mijn oom is inmiddels gestopt, mijn vader zit daar tegenaan. In dat opzicht zit ik op een kruispunt: dit is een goed bedrijf waar ik graag mee verder ga, maar ik wil er iemand bij om samen verder te gaan. Ik hoop dat er iemand is die dit leest en denkt ‘laat ik eens een bakje koffie gaan halen bij die Van der Jagt’!”