Het is niet te missen. Het gigantische complex van de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) aan de Veilingweg in het dorp Bovenkarspel. Dat het groot is, weet iedereen wel die er een keer is langsgereden. Maar wat gebeurt er nou precies achter de massale muren? “Vaak wordt gedacht dat hier alleen wat tulpenbollen worden opgeslagen”, zegt Jos Duin met een glimlach. “Het zijn er een half miljard! Tulpen- en leliebollen. En die worden door ons met de grootste zorg, bewaard, gekoeld en geprepareerd voor onze klanten. Een uitdaging die van elke dag een fascinerende maakt.”
Duin is sinds zeven jaar de manager van de dienst koelen en prepareren die in Bovenkarspel huist. Bij dit specifieke onderdeel van CNB (zie kader) werken zo’n twintig mensen in vaste dienst. “Tijdens piekmoment loopt dit aantal flink op met tijdelijke krachten.” Met aanstekelijk enthousiasme vertelt Duin over het werk van de afdeling waar hij leiding aan geeft. “Er loopt een drukke weg langs ons pand. Van al die mensen die ons complex passeren, weten er maar weinig wat hier allemaal gebeurt.”
En dat mag wel eens veranderen, vindt Duin. Niet alleen omdat hij vindt dat ze verschrikkelijk leuk en interessant werk hebben bij de CNB in Bovenkarspel. Maar ook met het oog op de toekomst. “We hebben hier mensen lopen die al veertig jaar in dienst zijn. Dat bewijst in mijn ogen dat het hier echt prima vertoeven is. Maar na een jaar of veertig komt een pensioen meestal ook dichtbij. En daar moeten wij op anticiperen. Want door de krapte op de arbeidsmarkt is het ook voor ons lastig om goed personeel te vinden. En hoewel een achtergrond of opleiding in de agrarische sector een pré is, kan iedereen die leergierig is wel bij ons terecht. Wat wij doen, krijg je pas echt goed in de vingers als je hier op de werkvloer staat. En nu moet je niet denken dat je alleen maar bij -2 aan het werk bent. Veel bollen worden bij en stuk aangenamere temperatuur opgeslagen en behandeld.”
Geen dag hetzelfde
Duin verveelt zich geen moment op de gigantische werkvloer waar alles in het werk wordt gesteld om de tulpen- en leliebollen in topconditie te krijgen en te houden. “En dat is geen lichtzinnig klusje. Kwekers, broeiers, veredelaars en handelaren vertrouwen ons hun kostbare handelswaar toe. Hun kindjes als het ware. Wij moeten daar met de grootst mogelijke zorg mee omgaan. Want als het misgaat, gaat het gelijk goed mis. En het is ook altijd een flinke logistieke operatie. Want als de bollen naar de klanten moeten, gaat het vaak om grote hoeveelheden die in korte tijd verpakt en verstuurd moeten worden.”
Waar het begin deze eeuw vooral begon met het en opslaan van bollen voor en na veilingen in Bovenkarspel, is de locatie inmiddels uitgegroeid tot en hypermoderne plek waar de bollen met onder andere minutieuze klimaatbehandelingen klaar worden gestoomd voor de toekomst. “En daar komt onze kennis, ervaring en moderne techniek om de hoek kijken. Een goede preparatie hangt van veel factoren af. Een tiende verschil in graden, kan al het verschil maken tussen succes en falen”, legt Duin uit. “We blijven ons ontwikkelen en zijn altijd bezig met zoeken naar verbeteringen. We combineren onze jarenlange ervaring met de nieuwste technieken. Er is altijd wel een proef gaande”, lacht Duin. Zo heeft CNB bewaarmethodes ontwikkeld als UltraMist en ULO (Ultra Low Oxygen) die onder andere voor vitalere bollen zorgen en duurzaamheid vergroten. “Daarnaast bieden we teeltadvies en stellen we na stadium onderzoek onder andere een broeischema’s op. We ondersteunen onze klanten waar we maar kunnen.”
Toekomst
In de afgelopen eeuw is het complex in Bovenkarspel flink gegroeid. Hal 18 is de laatste toevoeging waardoor Duin nu ruim 120 koelcellen tot zijn beschikking heeft. “Er is zoveel gebeurd de laatste jaren, we zijn groter én duurzamer geworden. In ons werkveld zijn wij een van de grootste spelers. We werken er hard aan om dat zo te houden.”
Wat is de CNB?
De Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) is naar eigen zeggen de grootste marktplaats voor de handel in bloembollen, knollen vaste planten en biedt verschillende diensten aan.
Naast het koelen en prepareren in Bovenkarspel verzorgt de CNB, dat in 2019 haar honderdjarig bestaan vierde, bemiddeling bij aan- en verkoop. Maar CNB, dat het hoofdkantoor in Lisse heeft, doet meer. Zo verzorgt het groene- en materiaalveilingen, geeft het teeltadvies en treedt het op als makelaar in de agrarische sector. “In totaal werken er zo’n 120 mensen binnen ons bedrijf”, laat Jos Duin, manager koelen en prepareren weten. “Dat zorgt ervoor dat we enorm veel kennis in huis hebben en eigenlijk op elke vraag wel een antwoord hebben. Voor werknemers is het fijn dat we binnen onze organisatie veel doorgroeimogelijkheden hebben.”