0°C

Hoornsman Julianadorp toonaangevend in de teelt van calla

Het bedrijf van de familie Hoornsman in Julianadorp heeft door de jaren heen verschillende agrarische activiteiten gekend. De grootvader van huidig (mede) eigenaar Dick Hoornsman was veehouder, zijn vader stapte over op akkerbouw, terwijl de huidige generatie zich bezighoudt met de teelt van bloemen. Het bedrijf is in de teelt van calla inmiddels toonaangevend in Nederland. Hoornsman teelt van deze bloem jaarlijks 40 ha in vele soorten en kleuren.

De teelt van de calla is een teelt waar je bovenop moet zitten. “Je moet bij wijze van spreken tussen de planten slapen. Zo snel kan het misgaan met deze teelt.” Vertelt Dick Hoornsman over deze bijzondere teelt waar maar een beperkt aantal bloembollentelers in Nederland zich aan wagen. Het gewas is extreem virusgevoelig en ook ziektes als bacterierot liggen op de loer. Een teelt die op het lijf geschreven is van Dick Hoornsman die drijft op meer dan 25 jaar ervaring in de teelt. Naast de 40 ha calla verbouwd het bedrijf nog 70 ha aan bloembollen. Dit zijn narcissen, tulpen, allium, blauwe druif en sneeuwklokjes.

Export
Hoorsman heeft het hele traject van planten tot export van de calla teelt in eigen hand. “Veel van onze calla bollen gaan naar de Verenigde Staten. Daar hebben we door de jaren heen een netwerk van klanten opgebouwd.” Dat is een groep afnemers die volgens Dick Hoornsman al jaren vrijwel dezelfde is. “Alles wat je wegstuurt moet de kwaliteit zijn die je zelf wilt ontvangen.” Dat is de filosofie van het bedrijf en dat levert een vast klantenbestand op en daardoor stabiliteit van de huidige bedrijfsvoering.

Automatisering
Er is de laatste jaren ingezet op automatisering in het bedrijf. “Tegenwoordig weten we precies waar elke bol van elke soort en elk ras zich bevindt.” Hoornsman ziet op welke percelen zijn bollen staan en tijdens het rooien wordt op elke kist automatisch de juiste sticker geplakt met alle nodige gegevens van die specifieke partij.  Het helpt om fouten te voorkomen in het verwerkingstraject, zodat de klant uiteindelijk precies de partij krijgt die aangekocht is.

Familiebedrijf
Dick Hoornsman runt het bedrijf niet alleen. Zijn vrouw Corina en zijn zoons Nick (27) en Bram (22) draaien allemaal mee in het bedrijf. Corina runt de winkel aan huis en kweekt de calla bollen op in potten voor de huisverkoop. Nick en Bram draaien fulltime mee in het gehele proces. Nick Hoornsman wijst ook specifiek naar de medewerkers die volgens hem belangrijk zijn in de bedrijfsvoering. Het bedrijf werkt met 6 vaste mensen en daar komen regelmatig nog 4 ‘inleners’ bij. Tijdens de piek van oogst en verwerking wordt er met ongeveer 50 mensen gewerkt.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl