19°C
Overcast clouds

Kings Art Flowers in Hoogwoud is de enige in Nederland die Scadoxus teelt

Hij was er naar eigenzeggen direct aan verkocht. René Koning vindt de Scadoxus een prachtige bloem die het in de vaas minimaal drie weken doet. Samen met Tjerk Vening pakte hij de teelt van deze bloem op door deze over te nemen van een teler in Bleiswijk en hun bedrijf Kings Art Flowers is op dit moment het enige bedrijf in Nederland die zich richt op het telen van deze bijzondere bloem. 

De Scadoxus is familie van de Amaryllis. Beide planten groeien uit een bol. Daar richt de teelt van Kings Art Flowers zich ook op. “We telen niet alleen maar bloemen voor de vaas, maar ook voor de bol.” Legt René Koning uit. Scadoxus levert niet alleen een mooie bloem op voor in de vaas, maar is ook geschikt als potplant. René Koning: “Het is een plant met mooi blad die na de bloei niet misstaat op de vensterbank. Bovendien bloeit ie ieder jaar weer.” 

Buitenland 

Koning en Vening timmeren aan de weg met hun Scadoxus. In Nederland telen ze de plant op 3 locaties. Dat zijn Hoogwoud, Heerhugowaard en De Kwakel terwijl ze een deel van teelt ook al verplaatst hebben naar Kenia en een teeltlocatie in Colombia is in voorbereiding. Deze locaties in het buitenland zijn heel bewust gekozen. Tjerk Vening: “Daar telen we de bollen en die zijn gericht op onze belangrijkste markten Afrika en Noord- en Zuid-Amerika.” 

Makkelijke plant 

Voor in de huiskamer is de Scadoxus een makkelijke plant. Met een beetje water en meststof en een plaats niet te veel in de zon moet de plant de eigenaar lang plezier geven. “De teelt is wat gecompliceerder.” Vertelt Koning. “Vooral met de temperatuur steekt het nauw.” Het bedrijf teelt inmiddels zo’n 40 verschillende soorten. De veredeling doen ze zelf, samen met mede-aandeelhouder Hans Könst. In deze veredeling werken ze met 2 sporen. De ene plant is geschikt als bloem in de vaas de andere soorten doen het weer beter als potplant. De afzet van 150.000 stelen op jaarbasis kun je nu nog bescheiden noemen maar de heren streven naar 450.000 stelen per jaar op korte termijn. Ze denken over 4 jaar klaar te zijn voor massale levering.  

Potentie 

Tjerk Vening ziet de nodige potentie voor zijn product. “De plant levert niet alleen een hele mooie bloem, maar het is ook een diverse plant.” Hij verwijst daarmee naar de verschillende mogelijkheden als potplant en als bloem in de vaas. “Het enige particuliere verkooppunt van de Scadoxus bloemen is voorlopig nog Herenweg 91 in Hoogwoud. Dus wanneer u een bijzondere bloem in de vaas wilt, kunt u hier terecht.” 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl