14°C
Light Rain

Moeizaam jaar voor de Nederlandse tulpenkwekers

Nederlandse tulpenkwekers

Andijk – Vanaf half oktober 2023 tot juli 2024 heeft de Nederlandse agrarische wereld geworsteld met de natte omstandigheden. Tulpentelers werken met hun bollen die in het najaar in de grond moeten en in de zomer uit de grond. En een teelt die gevoelig is voor natte omstandigheden. Dit afgelopen seizoen staat in het teken van een matige productie en moeizaam werken op het natte land.

Niels Kreuk heeft is voorzitter van belangenvereniging KAVB kring West-Friesland en heeft een tulpenbedrijf in Andijk waar hij tulpenbollen teelt en in de wintermaanden tulpen plukt voor in de vaas. Hij vertelt dat dit jaar het slechtste tulpenjaar is in tijden. „Dat wordt onderschreven door de oudere tulpentelers onder ons.”

Planten

Het begon in het najaar van 2023 allemaal best goed, volgens Kreuk. „Het was wel wat warm om al te planten, maar het planten ging heel goed, tot half oktober, want toen werd het nat in het land.” Hij vertelt dat het toen zoeken was naar het juiste moment en dat hij de laatste bollen pas in januari van dit jaar kon planten. Het bleef nat en de bollenteler noemt het uitzonderlijk dat er dit jaar nauwelijks beregend is in de tulpenteelt in Nederland.

Slecht groeiseizoen

Het planten ging al moeizaam, maar het bleef maandenlang heel nat in het land. Door de nattigheid ontwikkelden de wortels aan de bollen zich niet goed of de grond werd zuurstofloos, waardoor de bollen afstierven. „Er was overal waterschade,” vertelt Kreuk, „met als gevolg dat er minder groei was en als gevolg daarvan een zeer matige opbrengst.” Daarbij kwam nog dat het rooien gemiddeld zwaar was met als gevolg lange dagen om hetzelfde werk als in andere jaren te kunnen verzetten.”

Omtrekmaat

Een belangrijk deel van de zogenaamde leverbare bollen, de bollen met een omtrekmaat van 12 cm, de zogenaamde twaalven, is veel lager dan andere jaren. Kreuk stelt dat dit gereduceerd is tot 50 procent ten opzichte van een normale opbrengst. „Bedrijven die partijen in de voorverkoop hebben, kunnen dit dan ook niet leveren”, legt hij uit, „het gevolg hiervan is dat er noodgedwongen kleinere maten tulpenbollen geleverd gaan worden, om toch deels aan de vraag te kunnen voldoen.”

Areaal

Het landelijke tulpenbollenareaal zal hierdoor opnieuw dalen verwacht Niels Kreuk. In 2022 teelde Nederland ongeveer 14.000 hectare tulpen. „Dit jaar was dat nog 13.000 hectare”, vertelt hij, „en de verwachting is dat komend jaar weer minder is, gewoon omdat er minder plantgoed is door het slechte groeiseizoen.” Minder tulpen betekend automatisch een hogere prijs door de marktwerking. Hoe die markt zich gaat ontwikkelen weet Kreuk niet. Hij vraagt zich af tot welke prijs een bosje tulpen verkocht wordt. „Misschien ontstaat er een nieuw normaal in de prijsstelling,” vraagt hij zich af, „maar wie het weet mag het zeggen.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl