0°C

P. Aker Zaden en Bloembollen BV: al 125 jaar een begrip!

De vierde en vijfde generatie staan er aan het roer, en daar zijn ze terecht trots op: P. Aker bloembollen en zaden BV is al 125 jaar een mooi familiebedrijf. Vanaf het begin in 1894 wordt er met hart en ziel gewerkt aan de toekomst. Peter Aker is de vierde generatie, zoon Jan en dochter Anne treden in zijn voetsporen.

Anne Aker en Jurgen Hoogland zijn twee van de mensen die vandaag de dag hun bijdrage aan leveren aan het familiebedrijf. Ze werken er met groot plezier en vertellen enthousiast over ‘hun’ bedrijf, waar ze (met recht) trots op zijn.


Oost-Zuid-Noord-West

P. Aker zaden en bloembollen BV begon in Andijk, waar de heren Sluis en Groot hun teelt- en zaadhandel groot maakten. De familie Aker is een van de families die naar Andijk trok vanwege de grote werkgelegenheid die dat met zich meebracht. Van daaruit ontwikkelden zij zich tot het succesvolle familiebedrijf dat nog altijd aan de weg timmert.

Sinds de jaren tachtig ligt de focus op tussenhandel van met name bloembollen. Jurgen Hoogland komt als General Manager over de hele wereld. “Export van noord tot zuid en van oost tot west, we komen overal. Het nuchtere West-Friesland over de hele wereld bekendmaken, dat is mooi werk! Het vakgebied spreekt me erg aan. Ik ben hier vanuit een multinational komen werken en merk dat de druk hier heel anders ligt. Hier maak je echt samen het bedrijf, iedereen is nodig bij bijvoorbeeld zoiets als het Tulip Trade Event. De opening van dit evenement was dit jaar bij ons op het bedrijf, vanwege ons jubileum. Alle medewerkers droegen een steentje bij, iedereen was nodig om dat neer te kunnen zetten. Zoiets werkt enorm verbindend!”

Herkenbaarheid

Anne Aker, dochter van de huidige directeur, Peter Aker, startte twee jaar geleden bij het familiebedrijf. “Daarvoor zat dat niet zo op mijn netvlies. Weliswaar groeide ik op met het bedrijf, maar ik had mijn eigen keuzes voor m’n toekomst. Maar toen er hier iemand wegging, leek het me ineens wel een mooie kans om hier te komen werken. Ik maakte de overstap en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad! Ik zorg naast de Personeelszaken onder andere voor de Marketing en Communicatie. Een voorbeeld is de huisstijl, die er wel was, maar een beetje op de achtergrond. Het is een van mijn taken om dat te verbeteren, zodat we meer herkenbaarheid krijgen. We zijn er heel trots op dat het ons al generaties lang lukt om dit bedrijf in stand te houden.”

Onderscheiden

De kracht van het familiebedrijf ligt vooral bij de grote loyaliteit van en naar de klanten. “We onderscheiden ons vooral door de relaties die we met hen aangaan. Wij vinden het contact heel belangrijk, want als we elkaar goed kennen, weten we goed wat de klant wil en ook wat die op langere termijn nodig zal hebben. Daar kunnen we dan ook snel op inspelen, wat voor beiden heel plezierig is. We zijn zo dicht mogelijk bij de klant, hoe ver weg die ook is.”

Sommige relaties bestaan zelfs al sinds de vorige generatie. “Dat geeft wel aan hoe serieus we dat nemen. Het is bovendien ook heel erg leuk om contact te hebben met iemand van wie de vader al contact had met je eigen vader. Dat geeft een extra kick!”

Ook de lange dienstverbanden in het bedrijf wijzen uit dat het personeel een fijne werkgever heeft aan P. Aker zaden en bloembollen BV. “Een paar van onze mensen werkt hier al vijfentwintig jaar, een zelfs meer dan vijfendertig. Ook daar zijn we trots op. We zijn graag zuinig op onze mensen!”

www.aker.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl