0°C

Teamspel zorgt bij Borst Bloembollen voor kwaliteit en diversiteit

Topsport, het is een rake metafoor om te beschrijven waar ze bij Borst Bloembollen in Obdam mee bezig zijn. De lat ligt hoog bij de onderneming die sinds 1910 is gevestigd in het West-Friese dorp. “Om onze doelen te bereiken, moeten we als een team samenwerken. Een team waarin iedereen een belangrijke rol speelt”, stelt Menno Boots die zich voor Borst Bloembollen bezighoudt met de verkoop van de bloemen.

De cijfers zijn indrukwekkend. Jaarlijks produceert de onderneming 170 verschillende soorten tulpen en ook nog eens ruim tien pioensoorten. De thuisbasis in Obdam biedt een moderne kwekerij en broeierij, verder heeft Borst Bloembollen vestigingen in Chili en Nieuw-Zeeland. “De diversiteit is wat ons uniek maakt. We zijn niet de grootste producent. Maar wel een van de bedrijven die het meest uiteenlopende aanbod heeft”, zegt Boots. “Ja, dat is wel een uitdaging. Temeer omdat we ons ook in het exclusieve segment begeven. Eigenlijk moet elke tulp of pioen die hier de deur uit gaat, perfect zijn.”

De combinatie van diversiteit en kwaliteit maakt van elke dag weer een uitdaging. “Dat geldt voor iedereen binnen ons bedrijf. Van de directeur tot de werknemers die aan de lopende band staan. Iedereen is een vitaal onderdeel van het team. Daarom doen wij ons uiterste best om goed oog te hebben voor ons personeel en ze de kansen te bieden om verder te groeien. We willen een uitdagende plek zijn om te werken. Op die manier blijf je scherp en houd je plezier in je werk.”

Zelf is Boots, inmiddels achttien jaar werkzaam bij Borst Bloembollen, daar een uitstekend voorbeeld van. Hij begon aan de lopende band met het bossen van tulpen en is inmiddels opgeklommen naar het management. “Ik heb hier zo enorm veel geleerd en de kans gehad om mijzelf te ontwikkelen. Het is een diepgeworteld onderdeel van de cultuur binnen dit bedrijf: goed omgaan met mensen. Iets wat denk ik al sinds de oprichting het geval is.”

Jaap Borst richtte het bedrijf in 1910 op en begon met het verbouwen van groenten. In 1946 nam zijn zoon Jan het bedrijf over en ging zich naast de groenten richtten op het kweken van tulpen. Onder de leiding van Jan groeide het bedrijf naar een areaal van vijftien hectare tulpen en zeven hectare lelies. Na Jan kwam de derde generatie van de familie aan het roer: zonen Jos en Willem.

Jos Borst, de huidige directeur, bleef in 2008 als enige eigenaar over nadat zijn broer uit het bedrijf stapte.         Inmiddels is het bedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in tulpen en pioenen, gegroeid tot zo’n 240 hectare en zijn hun producten terug te vinden over de hele wereld. Per jaar produceert Borst Bloembollen zo’n 50 miljoen tulpenbollen, 40 miljoen tulpenbloemen. De teelt vindt plaats in Nederland, Chili en Nieuw-Zeeland. Daarnaast heeft Borst een eigen veredelingsafdeling om nieuwe soorten te ontwikkelen. Iets wat een belangrijke bijdrage levert om een topspeler te blijven op internationaal niveau.

Dat Borst Bloembollen uitblinkt in hun vakgebied, kon de hele wereld zelf aanschouwen 2019.  Toen prijkte er in januari zo’n tienduizend tulpen bij de uitreiking van de Golden Globes, de prestigieuze Amerikaanse filmprijzen. “Dat was kicken”, blikt Boots terug. “We wisten pas kort van tevoren dat de order voor de Golden Globes was. Niet veel later zagen we onze tulpen voorbijkomen op verschillende televisiezenders. Ik weet nog dat ik samen met mijn kinderen het Jeugdjournaal keek en een foto van het scherm heb gemaakt. Die foto met Brian May (gitarist van Queen, red.) is nog op vele plekken verschenen in de dagen daarna. Het was een mooi succes voor alle mensen binnen ons bedrijf.”

Maar niet lang na het mooie moment tijdens de Golden Globes, sloeg het noodlot toe. Vier werknemers van Borst Bloemen kwamen om het leven bij een auto-ongeluk. “Dat sloeg in als een bom. En zoals we samen het succes vierden van de Golden Globes, deelden we nu samen het enorme verdriet. We hebben een loyaal personeelsbestand en iedereen kent elkaar vrij goed. Dat maakte deze tragedie misschien nog intenser. Maar het zorgde er ook voor dat we met zijn allen de pijn en het verlies konden verwerken. Bij Borst Bloembollen staan we voor elkaar klaar. In goede en in slechte tijden.”

www.borstbloembollen.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl