0°C

Tuinbouw Battle gaat weer van start!

Scholen in Noord-Holland Noord kunnen zich weer aanmelden voor de Tuinbouw Battle

Ook dit jaar gaat het onwijs populaire lesprogramma draaien in Noord-Holland. Scholen kunnen zich vanaf nu aanmelden via deze link. Of lees meer op de gloednieuwe website: www.tuinbouwbattle.nl Nieuw dit jaar is dat we 10 karren per ronde beschikbaar hebben, zo kunnen we de jeugd meer kennis bij brengen over de bloembollensector, interesse bij leerlingen wekken voor een opleiding én carrière in de agrarische sector en tenslotte het imago van de sector een boost geven.

Concept

Het concept is even sterk als eenvoudig en juist daarom zo geslaagd, vertelt Martijn Grosmann. De Tuinbouw Battle richt zich op de groepen 7 en 8 van de basisschool en loopt ongeveer van oktober tot april. Per ronde van een aantal weken doen er tien scholen mee. De ene school doet het project bijvoorbeeld dus in november en de ander in februari. De scholen ontvangen een mobiele teeltinstallatie, die brengen we naar de scholen toe. Een kar op wielen, waar de leerlingen tulpenbollen op planten. Gedurende een paar weken verzorgen ze het plantgoed tot het moment waarop de bloemen geplukt kunnen worden. Daar maken ze dan bosjes van die ze verkopen. Het verdiende geld gebruiken ze vervolgens om bijvoorbeeld een aankoop te doen voor de klas, zoals een spel of iets om mee buiten te spelen. Naast de teeltinstallatie wordt er een online lesprogramma aangeboden.

Het pakket is ontzettend compleet, terwijl het tegelijkertijd ontzorgt. Als leerkracht of school heb je er relatief weinig werk aan: alle benodigdheden worden tot in de klas gebracht, de kar neemt weinig ruimte in en er staat een serie van vijf online lessen klaar. Het mooie is dat elke leerling iets kan doen dat hij of zij leuk vindt, van water geven en de temperatuur in de gaten houden tot reclame maken voor de verkoop van de bosjes tulpen. Techniek, marketing, organiseren, coördineren en praktisch bezig zijn…alles zit erin.

Op het eerste gezicht zie je misschien alleen een paar bakken met water waar bollen op geprikt zijn, maar het omvat een heel creatief proces. Het stimuleert de onderzoekende houding van leerlingen, ze worden uitgedaagd om ondernemend te denken. Bovendien worden ze aangesproken op hun verantwoordelijkheidsgevoel en volgen ze een traject van begin tot eind.

Succes

Na een aantal jaren met succes in Noord-Holland Noord uitgevoerd te zijn is de Tuinbouw Battle ook in de regio Duin- en Bollenstreek en regio Aalsmeer. De battle zit elke keer weer vol met enthousiaste scholen die hun leerlingen kennis willen laten maken met ‘groen’.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl