0°C

Tulpen veredeling is een tijdrovende klus 

Tieners waren het toen ze startten met het veredelen van tulpenrassen. Roy en zijn oudere broer Jeffrey van Woesik uit Breezand zijn ondertussen 21 jaar aan het veredelen en zien inmiddels de eerste succesvolle soorten geteeld door verschillende bloembollentelers. 

In gesprek met Roy van Woesik blijkt dat de broers heel veel plezier beleven aan een mooie tulp. “We hebben allebei een passie voor tulpen. Jeffrey misschien nog wel meer dan ik.” Van Woesik legt uit wat er zo mooi is aan het veredelen van tulpen. “Ieder zaaisel is weer een verrassing, maar ook door eindeloos te selecteren een nieuw tulpenras echt in de markt zetten is geweldig.” 

Lange adem 
De veredeling van tulpen blijkt een kwestie van lange adem. Van het moment dat er zaad gewonnen wordt van de geselecteerde tulpen tot dat dit zaadje uitgegroeid is tot een leverbare bloembol duurt minstens 4 jaar. “Vanaf dat moment kun je pas gaan selecteren.” Verduidelijkt Roy van Woesik. Dat selectieproces duurt ook nog enkele jaren, voordat alle kenmerken duidelijk zijn. Jaarlijks zaaien de broers ongeveer 10.000 zaailingen. Van die 10.000 exemplaren blijven er na de eerste selectie op uiterlijk nog maar 300 over. Uiteindelijk komen er hiervan slechts 1 of 2 rassen daadwerkelijk op de markt. 

Resistentie 
De meest belangrijke eigenschap waar Van Woesik Veredeling op veredeld is virusresistentie. Roy van Woesik: “Er ligt een behoorlijke opgave voor de bloembollentelers in Nederland. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet drastisch omlaag. Wij denken dat onze nieuwe resistente rassen er voor gaan zorgen dat er in de nabije toekomst minder middelen nodig zijn.” 

Tulp in de vaas 
Aan de basis van alle door Van Woesik Veredeling gekweekte rassen ligt het ras Princeps. Volgens Roy van Woesik een van de weinige rassen dat geen last heeft van virussen. Het nadeel van Princeps is dat het echt een tulp is voor in de tuin of bloembakken. “Princeps is best een mooie tulp maar de steel is veel te kort voor in de vaas. Verreweg de meeste gekweekte bollen belanden bij de broeierij om bloemen van te kweken. Die vragen toch om langere stelen. Dat gaat Princeps niet leveren.” Toch hebben de broers die ene eigenschap nodig om hun doel te bereiken en rest hen niets anders dan veel kruisingen uit te voeren op zoek naar die ene tulp die op het juiste moment perfect is voor de markt. 

Wit en geel 
Van Woesik veredeling richt zich vooral op witte en gele tulpen omdat daar een grote markt voor is en omdat deze kleuren doorgaans virusgevoelig zijn en bovendien is door hun kleur een virus moeilijk uit te selecteren. Ze hebben inmiddels 25 soorten met kwekersrecht in de markt. Niet slecht voor een paar tieners met een passie. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl