Vaktentoonstelling Zwaagdijk podium voor tulpenveredelaars

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op 17, 18 en 19  februari 2022 gaan de deuren van het jaarlijkse evenement Vaktentoonstelling Zwaagdijk in de hallen van Vertify weer fysiek open voor publiek. Dat publiek kan echter alleen gereguleerd toegelaten worden. Liefhebbers kunnen zich opgeven via de website. 

Voorzitter Niels Kreuk van de stichting is enthousiast dat zijn evenement doorgang kan vinden. Volgens Kreuk zijn er nog maar weinig plaatsen waar alles uit de tulpensector bij elkaar komt. “De vaktentoonstelling is een echte ontmoetingsplek voor vakgenoten.”, wijst Kreuk op het belang van het evenement. Hij heeft in de afgelopen jaren gezien dat het aantal plaatsen waar nog een  zogenaamde winterflora is, in rap tempo afneemt. 

Nieuwe cultivars 

De vaktentoonstelling biedt een podium voor een groot nieuw assortiment tulpensoorten. “Kwekers zijn altijd op zoek naar nieuwe vormen of kleuren en betere teelteigenschappen.”, vertelt Niels Kreuk. Hij wijst op het belang van rassen die minder last van hebben van virussen en schimmels. Hij stelt dat de sector steeds op zoek is naar een ras dat minder belastend is voor het milieu. Door het kweken van nieuwe rassen kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bloemensector verlaagd worden. “Kwekers veredelen niet alleen maar om de beste en mooiste bloem te kweken, maar proberen ook minder kwetsbare planten te ontwikkelen, omwille van het milieu, maar ook om de kosten te verlagen.” 

Goede eigenschappen 

Telers van nieuwe rassen tulpen zoeken naar een tulp met goede eigenschappen, maar dan wel met de juiste sierwaarde. Een veredelingstraject duurt volgens Kreuk doorgaans ongeveer 20 jaar. Kwekers werken met tussenstappen. Wanneer ze potentie zien in een nieuwe tulp proberen ze dit soort verder te verbeteren. Op de vaktentoonstelling zijn ook deze zogenaamde tussenstappen te zien, die verder ontwikkeld moeten worden. Het laat zien dat iedere veredelaar een eigen richting zoekt. Het levert in ieder geval een keur aan vormen en kleuren op. 

Regionaal 

De tentoonstelling bevat 400 soorten van ongeveer 30 verschillende inzenders. “Die inzenders komen allemaal uit de regio, maar we zorgen er voor dat we een landelijke uitstraling hebben.” Geeft voorzitter Kreuk aan. Hij wil vooral een evenement met een aanbod dat het echt de moeite is om te  komen. Dat is met name van belang voor vakgenoten die van elders uit het land naar de vaktentoonstelling komen. “Daarom hebben we ook ieder jaar weer een buffet. Niet alleen voor service en gemak, maar het geeft  kwekers ook de mogelijkheid om in alle rust over hun vak te praten met collega’s.”  Kreuk is blij met het grote aantal trouwe inzenders. Niels Kreuk weet zeker dat er weer een interessante tentoonstelling  geboden wordt voor de vakbroeders. “We zijn blij dat we nog steeds acte de présence geven.” www.vaktentoonstelling.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl