0°C

Verify als voorbereider van tulpenshows en tulpen vakdagen

tulpenshow

Vroeg in het voorjaar zijn verspreid over ons land op verschillende plaatsen tulpenshows voor nieuwe tulpenrassen voor tulpenkwekers maar ook voor consumenten. Bij Vertify aan de Tolweg in Zwaagdijk-Oost worden de tulpen voor verschillende van deze shows voorbereid om deze tulpen zo mooi en vakkundig mogelijk te showen. Peter Schilder is verantwoordelijk voor de tulpenbroeiproeven bij Vertify en legt uit wat er bij komt kijken om tulpen zo goed mogelijk te preparen voor een goede presentatie.

„Voor diverse shows in het land prepareren we de tulpen in opdracht van de tulpen kwekers,” legt Peter Schilder uit, „dat houdt in dat wij ze showklaar maken voor de tulpenshows.” Vertify verzorgt het voorbereiden omdat het veel tulpenkwekers tegenwoordig aan tijd ontbreekt om een goed presenteerbaar assortiment voor te bereiden. Bij Vertify gebeurt dat voor heel veel shows onder een dak. 

Stappenplan
Om tulpen op het juiste moment in bloei te hebben wordt er gewerkt met een uitgekiend stappenplan. Dat begint al in augustus wanneer de verwerkte bollen binnenkomen en bewaard worden in de klimaatcellen. De bollen worden daarna op het juiste moment opgeplant waarna ze nog een aantal weken moeten bewortelen.  Na de beworteling  worden de bollen in een verwarmde kas geplaatst om te gaan groeien. Dat proces wordt nauwkeurig begeleid door bollen, indien nodig in een kas te plaatsen met een iets hogere of lagere temperatuur om ze sneller of juist langzamer te laten groeien. Op deze manier verwerkt het team van Peter Schilder 1.200 verschillende soorten tulpen in partijen van 1 tot 100 bollen.

Exacte tijdstip
De bloemen moeten voor de show waar ze voor gekweekt worden precies in de juiste bloeistadium staan en allemaal gelijk klaar zijn. „Dat lossen we op door meerdere malen per dag te ‘hengelen’,” vertelt Schilder, „dat houdt in dat we een bloem die de juiste bloeifase bereikt heeft uit de bak te halen om deze in een cel te plaatsen waar het slechts 1,5 graden Celsius boven nul is om de groei te minimaliseren voor de periode tot het evenement.” Hij legt uit dat er op deze manier een bak of pot met 25 tulpen gecreëerd wordt die vrijwel allemaal gelijk zijn. Op deze manier wordt het product in een zo goed mogelijke kwaliteit ten toon gesteld. Daarnaast zijn er de marktbroeishows. Hier worden de tulpen als complete broeibak geshowd, zonder kunstgrepen. Hierdoor kunnen tulpenbroeiers goed zien hoe een nieuw soort onder praktijkomstandigheden presteert.

Continue zoektocht
Veredeling van tulpen is volgens Schilder een continue zoektocht naar de beste eigenschappen als groeikracht en bloeikracht. Daar is de laatste decennia ook de eigenschap verminderde vatbaarheid bij gekomen. Peter Schilder vertelt dat er binnen de sector alles aan gedaan wordt om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de tulpenteelt terug te dringen. „Dat kan met nieuwe rassen die een betere weerbaarheid hebben tegen ziektes.” Schilder stelt dat juist in de weerbaarheid van de nieuwe rassen veel gewonnen is en dat het ook effect heeft en het gebruik van middelen al flink heeft teruggedrongen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl