4°C
Broken clouds

Verschoor Bloembollen: kwaliteit voor kwantiteit

Tweeënvijftig jaar geleden begon Verschoor Bloembollen aan de Stoomweg 36 in Breezand. Destijds bestond het assortiment uit tulpen, hyacinten, krokussen en narcissen, met daarnaast nog wat bijzondere bolgewassen. Met dit laatste is het bedrijf verder gegaan. Vandaag de dag zwaait zoon Marco er de scepter. Hij vertelt over het bedrijf dat hij met veel plezier voortzet.

Verschoor Bloembollen richt zich op het kweken en veredelen van bijzondere bolsoorten. “Momenteel hebben we van bijvoorbeeld Fritillaria’s vijfentwintig verschillende types. Die brengen we terug naar maximaal twintig onderscheidende soorten die nergens anders te vinden zijn. Dat is onze kern: super onderscheidende soorten kweken. Bovendien streven we er naar dat de bol altijd bloeit. Die kwaliteit is voor ons het allerbelangrijkste. Natuurlijk hebben we in ons vak ook te maken met kwantiteit, want die twee begrippen hangen aan elkaar vast. We hebben dus ook massaproductie, maar toch: het begint altijd met kwaliteit. Want zonder kwaliteit heb je niks, om precies te zijn.”

Risico’s

Het proces van veredelen kost veel tijd, soms te veel in een maatschappij waar trends elkaar snel op kunnen volgen. “Het is altijd zoeken naar balans: in welke trend gaan we mee, welke laten we gaan. Het kan zijn dat een soort het een paar jaar prima doet en dat die markt dan ineens helemaal instort. Het is dus zaak om te zorgen dat we die risico’s wat spreiden. We gaan sowieso voor onderscheidende bloemen en voor mooie resultaten. We werken dus alleen verder met de allersterkste soorten, die hebben de toekomst.”

“Die kwaliteit is voor ons echt belangrijk. Als we het één keer niet goed doen, kan het zijn dat we daar jarenlang last van houden. Dus onze producten moeten zo goed zijn dat ze het overal doen. Doen ze dat niet, dan wil ik precies weten waarom. Dat stukje nazorg vind ik heel belangrijk, zo spoor ik verbeterpunten op waar het bedrijf z’n voordeel mee kan doen.”

Familiebedrijf

Marco is de tweede generatie in het bedrijf, en wellicht volgt zoon Youri (10) hem ooit eens op. “Dat gebeurt alleen als hij dat zelf wil, natuurlijk. Mijn vader liet me altijd vrij mijn keuzes, zodat ik zelf kon uitvinden of het bedrijf iets voor mij zou zijn. En toen ik die keuze eenmaal gemaakt had, kreeg ik ook alle ruimte om te experimenteren met gewassen. Op die manier kon ik verder in de veredeling van Fritillaria, wat ik heel graag wilde. Dat het een goede weg was, werd bevestigd door het succes van dit gewas. Dat heb ik zelf gedaan, ik ben heel blij dat ik die kansen heb gekregen. M’n vader heeft me altijd gesteund, ook als hij zich niet helemaal in mijn keuzes kon vinden.”

“Mijn vader en ik bespreken samen de bedrijfsvoering en wegen elkaars argumenten. Soms zit de een raak, soms de ander, en samen maak je het bedrijf. Dat vind ik heel mooi. En dat gun ik Youri ook. Laat hem zelf maar uitvinden of hij hierin verder wil!”

Dochter Sanne (8) heeft in elk geval alvast aangekondigd dat ze op kantoor wil komen werken. “Mooi toch! We gaan wel zien wat daarvan uitkomt, maar ik vind het leuk dat ze erover nadenkt!”

Respect

Bij Verschoor Bloembollen draait het, naast kwaliteit, ook om respect. “Respect voor de natuur: zo groen mogelijk werken, omdat het goed is voor jezelf, maar ook voor je omgeving, je gewas en voor de bodem. Dat vind ik heel belangrijk. En daarnaast ook respect voor je medemens. We hebben hier zeven vaste medewerkers met eigen taken, en we werken in goede harmonie samen. Mijn uitgangspunt is dat je iedereen behandelt zoals je zelf behandelt wilt worden. Iedereen hier is van waarde, inclusief de eigen gebruiksaanwijzing!”

www.verschoorbloembollen.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl