0°C

Vertuco wil onderscheidend zijn in tulpenveredeling

De Nederlandse tulpenteelt is een dynamische wereld. Vernieuwingen in teelt, mechanisatie en gewasbescherming zijn aan de orde van de dag. Aan de basis van al deze vernieuwingen ligt de veredeling, om steeds weer betere en mooiere rassen te ontwikkelen. Arjen Rood van Vertuco uit Oude Niedorp is dagelijks bezig met deze materie.

“Veredelen is voornamelijk weggooien.” Vertelt Rood. Hij produceert talloze kruisingen met behulp van allerlei soorten en kleuren. Het gros van deze kruisingsresultaten halen het niet om diverse redenen. De kleur of de vorm wordt als niet goed genoeg beoordeeld of het gewas is gewoon niet sterk genoeg. Arjen Rood is dagelijks op zoek naar rassen met betere eigenschappen, waar sierwaarde en tegenwoordig ook virusbestendigheid de belangrijkste eigenschappen zijn.

Samenwerking

Vertuco is een samenwerkingsverband tussen Triflor, Boltha, World Flower en W. Van Lierop en Zn. Vertuco is de veredelingsafdeling van de samenwerking en Arjen Rood is degene die het proces rondom die veredeling uitvoert. “Eens in de 3 maanden hebben we met het hele team overleg. De praktische kant van de veredeling is aan mij.” Vertelt Arjen Rood. Hij geeft aan dat, zeker in de periode van december tot en met maart, het proces 7 dagen in de week zijn aandacht vraagt.

Proces

Het hele proces begint met stuifmeel uit te wisselen tussen soorten. Daar komt zaad uit voort en na ongeveer 7 jaar is het zover dat er een bloem uit een bol groeit. De ene bol wordt de eerste jaren door ontwikkeld en gaat daarna ‘ter velde’. Vervolgens wordt er getest en door geselecteerd, zodat uiteindelijk alleen de beste zogenaamde cultivars overblijven. Vanaf dat moment gaat het nieuwe tulpenras mee in de gangbare teelt en komt in de handel. Rood geeft aan dat dit een proces is dat 15 tot 20 jaar duurt. “Een nieuw soort is er niet zomaar.”

Doelbewust

Veredelen is volgens Arjen Rood onder andere een kwestie van kansen inschatten. “We gaan heel doelbewust kruisen en ik denk dat je daarin de grenzen moet opzoeken.” Als het om kansen inschatten gaat, houdt Rood er bijvoorbeeld rekening mee dat een donkere kleur vaak dominant is. Een belangrijke ontwikkeling in de veredeling is de Crispa variant, een bloem met gekartelde randen langs de bloembladen. “Deze vorm is ontwikkeld door Vertuco.” Vertelt Rood niet zonder trots. “De Crispa variant is er inmiddels in vele kleuren en heeft een sierwaarde die veel gevraagd wordt.”

Prachtig product

Arjen Rood is 52 jaar en woont in Winkel. Een groot deel van zijn tijd besteedt hij aan tulpenveredeling. “Het is gewoon een prachtig product.” Zegt hij over zijn passie. “Elke dag is anders. Ik heb veel variatie in mijn werk.” Rood geniet van de uitgebreide mogelijkheden die hij heeft en zegt trots te zijn op de soorten welke door Vertuco ontwikkeld zijn. “Er komt heel veel op de markt, dus moet je onderscheidend zijn. Dat lukt ons best aardig.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl