19°C
Overcast clouds

W.W. van Haaster en Zn: passie en trots

W .W. van Haaster en Zn startte officieel in 1946. Al eerder, nog tijdens de Tweede Wereldoorlog, was oprichter Wim van Haaster al begonnen met bollenteelt in De Zilk. Al snel bleek dat er meer ruimte nodig was dan de omgeving van De Zilk te bieden had. Zo ging van Haaster op zoek naar een nieuwe locatie, die hij vond in Breezand. 75 jaar later zit het bedrijf er nog steeds, naar volle tevredenheid.

Vandaag de dag runt Robin van Haaster het bedrijf. Hij nam het stokje over van zijn vader en oom en is daarmee de derde generatie in het bedrijf. Robin: “Het vak is me met de paplepel ingegoten. Als kind vond ik het al geweldig op het land en tussen de bollen. Na de Tuinbouwschool pakte ik m’n koffers om een half jaar in Californië te werken, in de bloemen. Dat vond ik heel leuk en ontzettend leerzaam. Toen ik terugkwam, heb ik wel even getwijfeld over wat ik zou gaan doen: hier in het bedrijf stappen, of terug naar Californië. Het werd Breezand. Ik ben hier geboren en getogen, en ik hou ontzettend van de seizoenen. Misschien gaven die zelfs wel de doorslag: elk seizoen zorgt namelijk voor iets anders in het werk en die afwisseling vind ik heerlijk. Het is natuurlijk ook heel mooi om het werk van mijn vader en opa voort te mogen zetten. Die doorgaande lijn in de geschiedenis maakt het extra bijzonder”.

Trots

Trots is Robin ook op de mensen met wie hij W.W. van Haaster en Zn tot een succes maakt. “Alle werknemers hier hebben eigen taken, verantwoordelijkheden en specialismen. Ik vind het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om zelf uit te blinken. Zo ontstaat er een geweldig team waarin iedereen trots is op het bedrijf en bij kan dragen aan het succes ervan. Iedereen is ook bereid een handje te helpen als het ergens te druk wordt en dat is ook een echt team gevoel. Weliswaar ben ik de eigenaar, maar het voelt hier als een familie. Van een paar werknemers geldt dat ook echt: m’n vrouw, vader, broer en neef lopen hier ook allemaal rond. Maar bloedband of niet: iedereen is belangrijk. We hebben elkaar nodig en dat realiseren wij ons allemaal.

Passie

W.W. van Haaster en Zn  is grofweg in drie categorieën in te delen. “We telen voorjaarsgewassen: Tulpen, Narcissen, Hyacinten en Muscari’s (blauwe druifjes). Gewassen waar mensen op z’n minst een glimlach van krijgen! Via die exporteurs vind je veel van onze producten bijvoorbeeld in China, Japan, Oost Europa, Amerika, Duitsland en Frankrijk. En dat allemaal vanuit het puntje van Noord-Holland! Daarnaast telen we Roselily’s, een buitengewoon bijzonder leliesoort met een dubbele bloem, geen pollen en minder geur. Unieke schoonheid! Als derde prepareren en bewaren we Zantedeschias (Callas) voor broeiers en exporteurs. Deze knollen worden gedurende het hele jaar weer uitgeleverd aan de afnemers.

Robin spreekt met grote passie over zijn vak, waarin hij voortdurend de samenwerking met andere bedrijven zoekt, zoals bij de veredeling van nieuwe rassen maar ook voor teelt begeleiding en de zoektocht naar groenere alternatieven voor de gangbare teelt behoort tot zijn definitie van samenwerken. “Ik geloof in ‘samen. Door je krachten te bundelen, kun je grote stappen zetten. Roselily’s is bijvoorbeeld een product van een coöperatie waar wij lid van zijn en die we samen met elkaar op de markt brengen. Het fijne van samenwerken is dat je je eigen identiteit behoudt. Je brengt je eigen specialiteit in, en samen werk je weer aan iets nieuws. Dat vind ik juist mooi: zo blijf je groeien én bouw je uit waar jij juist goed in bent. Vanaf het ontstaan van dit bedrijf is dat een goed uitgangspunt, en daar gaan we graag mee verder!”

www.flowerbulbsvanhaaster.com

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl