0°C

Wit Flowerbulbs zet in op eigen energie

Het was juli 2020 toen een groot deel van de panden van Wit Flowerbulbs bv in de Moerbeek bij ’t Veld verbrandden. Na de schrik van het verlies stortte de familie Wit zich op de herbouw van hun bedrijf. Bijna 2 jaar later staat er een bedrijf dat volop gericht is op het produceren van elektriciteit. 

Peter en Nico Wit hebben samen met Mike Wit, de zoon van Peter, een tulpenbedrijf. Ze verbouwen jaarlijks ongeveer 80 soorten tulpen op 130 ha. In de winterperiode broeien ze nog 20 miljoen tulpen voor de vaas. Dat doen ze na de brand in 2020 op een volledig op de toekomst ingericht bedrijf. 

Assortiment 

Wit Flowerbulbs BV zit met hun assortiment tulpen in het duurdere segment. “Daarmee willen we bovenin de markt zitten.” Vertelt Peter Wit. “We hebben hier altijd al aardigheid gehad in het zoeken naar nieuwe soorten voor ons  assortiment.” Jaarlijks introduceert het bedrijf nieuwe rassen in hun assortiment tulpen en de familie Wit is altijd op zoek naar een betere tulp. Ze zijn met het bedrijf onderdeel van Ecotulips, een organisatie die zich bezig houdt met het veredelen van tulpen. Peter Wit geeft aan dat het beleid van deze veredeling zich richt op ziekte resistentie. Dat moet in de toekomst een aanzienlijke besparing geven op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 

Batterijen 

Een onderdeel van de nieuwbouw richt zich op het opwekken van energie via zonnepanelen en het opslaan daarvan in grote batterijen. Batterijen zo groot als een zeecontainer. Het doel van Wit Flowerbulbs bv is om zelfvoorzienend te zijn in de energiebehoefte en daarnaast stroom leveren aan het net, onder andere via de opslag van stroom die opgewekt wordt op zonnige dagen, om deze later weer te kunnen gebruiken. 

Nieuwe bewaarcellen 

Een bedrijf zoals die van de familie Wit heeft een grote stroombehoefte dat komt o.a. door de ingebruikname van 3000 m2 bewaarcellen, gebouwd door toedoen van specialist Mucon. Een specialist in het bouwen van koel- en vrieshuizen. In de regio West-Friesland is bouwen voor tulpenkwekers de hoofdmoot voor Mucon maar er wordt door het bedrijf ook gebouwd voor de foodsector. Jan Willem Claij is het regionale gezicht van Mucon en noemt Wit Flowerbulbs BV een interessante klant. “De familie Wit is al lang een trouwe zakenrelatie met wie het goed communiceren is.” 

Samenwerking 

Peter Wit en Jan Willem Claij werken graag samen aan een plan dat voor iedereen die bij de bouw betrokken is, goed uitvoerbaar is. Jan Willem Claij: “Het is belangrijk om zo’n plan samen uit te voeren en niet ieder voor zich. Als iedereen zich aan de afspraken houdt komt het allemaal goed.” Wit en Claij zijn het erover eens dat bij een project als deze de prijs kwaliteit verhouding belangrijk is. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl