0°C

Column Vertify: De Boer is Troef!

Een kwinkslag naar dat heerlijke liedje van de boerenrockgroep Normaal waarvan het refrein luidt: ‘De Boer is Troef, de ene dag de koning en de andere dag een boef!’. Maar ‘achter ieder geintje zit een seintje’ heb ik wel geleerd en laat dit liedje ook een sterke kern van waarheid zien. Je kan zomaar in onze samenleving van een gewaardeerde beroepsgroep veranderen naar een stel schlemielen als je niet oppast. Deze column wil ik daarom wijden aan het waarom wij juist trots mogen zijn op de boer en hen een hart onder de riem steken. 

Ik zou vele dingen kunnen noemen, maar laat ik gewoon maar eens beginnen met een aantal praktische, door de boeren gerealiseerde, prestaties in de afgelopen decennia. Dat is natuurlijk geen complete opsomming maar gewoon wat noemenswaardige rationele feiten van de Nederlandse land- & tuinbouw: 

  • Na de hongerwinter in 1944-1945 al meer dan 75 jaar geen honger meer in Europa; 
  • Een uitgebreid, gezond en compleet assortiment van groente, fruit, aardappelen, zuivel en vlees, 365 dagen per jaar tegen een betaalbare prijs voor de consument (een doorsnee-huishouden heeft in 2020 ca. 8% van zijn inkomen aan voedsel besteedt); 
  • De ammoniakemissie (NH3; stikstof dat de land- & tuinbouw uitstoot) is vanaf 1990 met maar liefst 65% gereduceerd; 
  • De hoeveelheid gebruikte werkzame stof in chemische gewasbescherming is tussen 2012 en 2020 met maar liefst 23% gedaald; 
  • De hoeveelheid verbruikte energie is tussen 2002 en 2018 met ongeveer 20,5% afgenomen; 
  • En bij de laatstgenoemde 3 feitjes mag je meenemen dat de eindproductiewaarde tussen 2000 en 2019 zelfs 2% is toegenomen. 

Als je de bovenste feiten, als rapportcijfers zou zien, zou ik als docent zeggen: een puike prestatie. Het zijn niet alleen rationele cijfers maar ook gewone dagelijkse belevingen die je trots kunnen maken. Mijn oogst van vorige week bijvoorbeeld betrof onder andere de volgende prestaties waarbij ik trots voelde: 

  • Dat bij een recente grootschalige controle van aardbeien in supermarkten op de aanwezigheid van residuen, waarbij maar liefst naar 800 stoffen is gekeken, geen enkel niet toegestaan middel is gevonden. 
  • Dat een bloembollenteler uit ’t Veld zelf een nieuwe droogtoren voor zijn bloembollen heeft ontwikkeld waarmee hij ca. 30.000 m3 aardgas heeft bespaard (maar liefst ca. 30% van zijn totaal). 
  • Dat ik als bedankje een mooie bos gladiolen kreeg die als een mooi sieraad schittering bracht in huis. 

Maar persoonlijk ben ik eigenlijk het meest trots op het altijd aanwezige doorzettingsvermogen van onze boeren. Ondanks de dagelijkse grillen en grollen van weerbarstigheid in de natuur en de afzetmarkt, laten zij zich niet kisten en blijven zij proberen gezonde en mooie producten af te leveren met inzet van hun hele hebben en houwen. Mijn familie bestaat uit generaties boeren die allemaal op een integere manier er werkelijk alles aan gedaan hebben op een duurzame wijze in harmonie met de natuur te leven daarbij geworteld in hun omgeving en met hun gronden. Met voortschrijdend inzicht en aanpassingsvermogen hebben deze generaties hun bedrijfsvoering continu verbeterd. Hopelijk mogen de toekomstige generaties dit ook blijven doen.  

Ik bid echter dat niet bij hen de moed in de schoenen zinkt als zij tegenwoordig op social media kreten lezen als “plunderlandbouw”, “groene woestijnen”, “natuurterroristen”, “we zullen die boeren even debunken” etcetera. Door de huidige en toekomstige boeren als “boeven” weg te zetten, drijf je hen alleen maar in het nauw. En een kat in het nauw, maakt rare sprongen. Laten we met elkaar de nuance blijven zoeken en eerlijk en geduldig naar elkaar luisteren want we hebben elkaar zo hard nodig om die geweldige grote transitie die op ons afkomt, te tackelen. 

Zoals een ander liedje van Normaal luidt: Wi-j doet ’t samen! 

#trotsopdeboer 

Pieter Vlaar 

Business Development manager Vertify 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl