4°C
Broken clouds

Column Vertify: Rataplan

Als fervent stripliefhebber was in mijn jeugd Rataplan, de hond van Lucky Luke en de vleesgeworden anti-held, één van mijn favoriete personages. Rataplan komt bijvoorbeeld geregeld haast om van de dorst, terwijl er een rivier een paar meter in de buurt stroomt. Maar Rataplan is ook die trouwe kameraad die altijd in de buurt is, en stiekem gezegd, die je ook niet kan missen ook al gedraagt hij zich soms tenenkrommend. Hij staat ook symbool voor personages die je het leven best lastig kunnen maken maar waar je niet omheen kunt.

Ik moest aan Rataplan denken toen er vorige week in de landelijke politiek een motie werd ingediend door een politica die van mening was dat alle glastuinders maar van het gas af moeten. De producten zouden weinig waarde hebben en de “verwachte” energietekorten alleen maar versterken. Echter deze politica heeft zich niet in de materie verdiept. Meer een kwestie van “Lange halen, snel thuis”! De glastuinbouwsector heeft in de energievoorziening van Nederland namelijk een cruciale rol; door het gebruik van gas in hun zogenaamde WKK’s (warmte-krachtkoppeling) zorgen zij voor elektriciteit wanneer er onvoldoende zon en/of wind is; de zogenaamde onbalans. De elektriciteit wordt aan consumenten en bedrijven geleverd terwijl de glastuinders de warmte en de CO² uit dit proces, gebruiken in hun teelten. Een beter energetisch rendement is niet denkbaar.

Deze enorme waarde werd vandaag weer klip en klaar bewezen. Mijn zonnepanelen zijn namelijk gisteren geïnstalleerd. Ik begon met prachtig zonnig weer en dito opbrengst overdag. ’s Avonds vanzelfsprekend geen stroom maar ook de volgende dag; een bewolkte lucht, volop regen en nagenoeg windstil dus geen enkel druppeltje elektriciteit uit die panelen. Wat zal er dan gebeuren zonder de inzet van WKK’s? Met name nu veel grote energiecentrales worden gesloten. Waarschijnlijk “even een abrupte crash” zoals bijvoorbeeld de recente storingen bij NS maar dan voor alle apparaten die op stroom werken met ontregeling en chaos tot gevolg. Gelukkig is de motie niet aangenomen door de Tweede Kamer en kunnen de WKK’s hun essentiële werk blijven doen. We mogen ons prijzen met ons democratisch bestel maar we mogen van politici toch wel verwachten dat ze zich van alle kanten goed informeren wanneer ze dergelijke moties indienen? Terloops indienen van allerlei “ondoordachte” ideeën en simplistische oplossingen leiden niet tot meer vertrouwen in de politiek en slechts tot ergernis. Daarom, waarde politica, ben jij mijn Rataplan van de week. 

Pieter Vlaar 
Business Development Manager Vertify 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl