0°C

Column Vol van Groente: Het Lieveheersbeestje

In de rubriek Vol van Groente nemen we de lezer mee in de wereld van de vollegrondsgroenteteelt. Verhelderend, verbazend en verwonderend.

Het lieveheersbeestje, de Coccinella, is het toonbeeld van vredelievendheid, het beestje is vriendelijk voor de natuur, lief, schattig, herkenbaar en is daardoor heel knuffelbaar. In de agrarische sector kennen we het lieveheersbeestje als bestrijder van luizen. Dat gebeurt overigens weinig zachtzinnig. Het lieveheersbeestje pakt de luis aan totdat deze zijn sappen uitperst die weer voeding zijn voor het lieveheersbeestje. Dit noemen we luizen melken. 

Goed voorbeeld 

Het lieveheersbeestje is een voorbeeld van plaagbestrijding door natuurlijke vijanden. Een voorbeeld dat navolging krijgt in de zoektocht naar andere roofdieren. In die zoektocht komen we allerlei kniptorren en zweefvliegen tegen. Mooie en interessante oplossingen voor beheersing van schadelijke insecten zodat de gewassen gezond kunnen groeien en vers en onbeschadigd in het groenteschap liggen. In het groenteschap mogen we immers geen schadelijke insecten tegenkomen. 

“Een lieveheersbeestje mag wel óp, maar niet ín de verpakking zitten” 

In het groenteschap mogen geen schadelijke insecten te vinden zijn en ook geen nuttige insecten: ‘producten moeten vrij zijn van insecten.’ Dus nuttig of niet, wel of niet schadelijk voor het product, natuurvriendelijk of niet, beestjes mogen niet in het product aanwezig zijn.  

Duurzaamheidstappen zijn ingewikkeld en duurzame ambities zijn nodig maar de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid in de teelt ligt niet alleen bij de boeren en tuinders maar is een verantwoordelijkheid van iedereen.   

Ulko Stoll, Vollegrondsgroente.net 

volvangroente.nl 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl