4°C
Broken clouds

Drie zomertips voor een gezonde bodem

Elk seizoen brengt andere uitdagingen met zich mee. Bodemcoach Dick Jan Koster kijkt graag mee bij u in het land en geeft alvast drie tips. Zodat u niet alleen dit seizoen, maar ook in de toekomst succesvol en duurzaam kunt blijven ondernemen. Koster: “Ik merk dat agrariërs altijd graag willen sparren. Ze weten vaak al hoe belangrijk een gezonde bodem is en willen de bevestiging: ‘Doe ik het goed?’ Ik ga op onderzoek uit door een profielkuil te maken en een bodemanalyse.” 

Drie zomertips 

  1. Momentopname 
    “Regelmatig hoor ik dat één of meerdere percelen matige ontwatering heeft bij nattere omstandigheden in het najaar. Als ik in die periode langskom, constateer ik dat meestal ook. Maar bedenk: dit is een momentopname. Ik adviseer om nog een controle te doen tijdens drogere omstandigheden. Daarna kun je je conclusies trekken.” 
  1. Maailengte 7 centimeter  
    “In warmere periodes adviseer ik boeren altijd om pas te maaien ‘in een zwaarder stadium’. Dat betekent: breng de maailengte van 5 naar 7 centimeter. Dit zorgt voor een betere hergroei, en uiteindelijk voor mooiere zoden en een hogere graskwaliteit. Zo houd je op de langere termijn de grasbedekking beter in stand.” 
  1. Verdunde mest 
    “Werk je op klei- of veengronden? Rijd dan met water verdunde dierlijke mest uit met de sleepslangbemester. Dat beperkt de stikstofuitstoot en de stikstof in de mest wordt beter benut. Zo heb je minder kunstmest nodig en het is beter voor het bodemleven. De mest verdunnen kun je bijvoorbeeld doen door de mest vóór de regen uit te rijden.” 

Ook een coach inschakelen?  

Bent u ook benieuwd hoe u toekomstbestendig kunt ondernemen op het gebied van bodem en water? Meld u via de website aan voor een kosteloos bedrijfsbezoek. U krijgt advies op maat. Meer inzicht staat centraal: een bezoek hoeft niet per se te leiden tot investeringen. 

Landbouwportaal Noord-Holland 

Telefoon: 088 – 8886630 
info@landbouwportaalnoordholland.nl 
www.landbouwportaalnoordholland.nl 
www.facebook.com/LandbouwportaalNoordHolland 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl