19°C
Overcast clouds

Naar een duurzame toekomst met waterstof – Column GreenportNHN

Dat het thema duurzaamheid inmiddels bij iedereen tussen de oren zit, mag geen nieuws meer heten. Nu kun je bij verduurzaming aan van alles en nog wat denken. Van efficiënt omgaan met grond- en hulpstoffen tot het verbeteren bodemvruchtbaarheid en productiemethoden. Op deze plaats wil ik het eens hebben over het terugdringen van de Co2 uitstoot. 

Natuurlijk, klimaatverandering is een probleem dat iedereen treft. Maar de agrarische sector is hier wel extra gevoelig voor. Overvloedige neerslag en langdurige periodes van droogte kunnen funest zijn voor de teeltomstandigheden. Om nog maar te zwijgen van zeespiegelstijging en verzilting, waardoor kostbaar landbouwareaal voor de sector verloren gaat. 

Gelukkig zie ik steeds meer agrarisch ondernemers die zich van het probleem bewust zijn en in actie (willen) komen. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met waterstof. Waterstof is een alternatief voor onder meer diesel dat niet alleen als voordeel heeft dat het Co2- vrij is, maar dat het ook lokaal kan worden geproduceerd met groene (wind)energie. 

GreenportNHN wil hierin het voortouw nemen door relevante partijen aan te haken en voorwaarden te scheppen waar binnen de energietransitie kan plaatsvinden. Dat speelt zich vaak af op heel praktisch niveau. Zoals, hoe doe je onderhoud aan de waterstof machines? Zelf doen is gevaarlijk, omdat je met gassen en elektra op hoge voltages te maken hebt. Maar personeel voor onderhoud is er ook niet. Sterker, daar is niet eens een opleiding voor. 

Om schone waterstoftechnologie in de praktijk toepasbaar te maken, zijn dit soort randvoorwaarden cruciaal. Samen met Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de New Energy Coalition werken we er hard aan om dit het komende jaar voor elkaar te krijgen.  

Scan de QR-code om meer te lezen op de website. 

GreeenportNHN 

info@greenportNHN.nl 

www.greenportNHN.nl 

Foto: René Faas

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl