0°C

Toekomst: Agriculture 4.0 en Smart Farming

‘Landbouw winstgevender, efficiënter, veiliger en milieuvriendelijker’

Met behulp van slimme tools en data-oplossingen kan meer bedrijfsefficiëntie worden behaald. Het is een kwestie van tijd voordat boerderijen en landbouwactiviteiten door de technologische vooruitgang volledig anders worden gerund. 

Waar boeren en boerinnen een eeuw geleden werk verzetten met hand- en paardenkracht, staan steeds meer innovatieve technologieën aan de weg. Denk aan drones, temperatuur- en vochtsensoren en GPS-technologie. “Met geavanceerde apparaten, precisielandbouw en robotsystemen kunnen boerderijen winstgevender, efficiënter, veiliger en milieuvriendelijker zijn”, aldus het toonaangevende Amerikaanse adviesbureau Oliver Wyman in het rapport Agriculture 4.0.  

De sector staat onder druk door de verwachte schaarste van natuurlijke hulpbronnen als water en olie, maar ook door de voedselverspilling en voorspelde droogte. Daarnaast lijden 800 miljoen mensen nog steeds aan honger en zal door de toenemende bevolking in 2050 wereldwijd 70 procent meer voedsel geproduceerd moeten worden. Om de problematiek het hoofd te bieden is een gezamenlijke aanpak nodig, bepleitte het bureau tijdens de World Goverment Summit in 2018. 

Precisielandbouw en de integratie van digitale technologie in Europa worden gezien als de invloedrijkste trends in de agribusiness door het toenemend aantal boeren dat de technologieën omarmt, stelt het Brusselse CEMA, de vereniging voor de Europese landbouwmachine-industrie in 2016. In Nederland investeert inmiddels 52 procent van de Nederlandse boeren in smart farming en twee derde wil erin investeren, inventariseerde Nieuwe Oogst van het voorjaar. 

Precisielandbouw 

Het afgelopen jaar kwam tevens een aantal resultaten naar buiten van precisielandbouwpilots. Bij fruitteler Sander Verstegen in het Gelderse Opijnen leverde boomgericht spuiten 18 tot 25 procent meer productie op. Ook werd zo’n 20 tot 30 procent op gewasbeschermingsmiddelen bespaard. Bij andere fruitteeltbedrijven leverden het boomspecifiek dunnen in combinatie met groeiregulatie ook een besparing op. Voor wortelsnijden en bemesten op basis van dronebeelden was de besparing lager, maar de proeven laten wel degelijk meerwaarde zien, stellen onderzoekers van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL).  

Onze zuiderburen experimenteren ook met drones voor inspecties en het autonoom besproeien van gewassen. Vroegtijdig werden in de proeftuin ‘Smart Farming 4.0’ de aardappelziekte Alternaria en Bacterievuur ofwel perenvuur ontdekt. Verder kan binnen smart farming gedacht worden aan ziekzoekrobots voor pootaardappelenteelt en de bloembollensector. Of aan sensoren die de ammoniakemissie meten in de veeteelt. 

Big data 

Landbouwbedrijven omarmen ook steeds vaker geavanceerde data-oplossingen. Het beeld van ‘Big Data is only for Big Farming’ begint af te nemen, aldus bureau Wyman. “Steeds meer boerderijen begrijpen de waarde van het kunnen meten van hun prestaties, inclusief pH-regeling met variabele snelheid, maar ook het geven van voeding en zaaien met variabele snelheid. Bij big data gaat het niet zozeer over wat de veranderingen zullen zijn, maar hoe we daar komen. Data is het medium waarmee de industrie haar volgende stappen kan zetten voor een duurzamere en winstgevendere toekomst.” 

Meer weten over smart farming? Op 10 maart 2022 staat een kennis- en netwerkbijeenkomst gepland in Wieringerwerf. Scan voor het programma en het aanmelden de QR code.   

Door Yildiz Celie

 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl