De kool en de geit sparen – Column Vertify

Heeft het jou ook de nodige hoofdbrekens gekost om een kerstdiner op tafel te zetten waarbij alle genodigden tevreden en met smaak konden genieten? Door allerlei verschillende eetwensen en -voorkeuren lijkt dit steeds lastiger te worden. En voor je het weet eindigt het kerstmaal ook nog met een heftige discussie over het wel of niet eten van vlees, gezondheid, (over-) gewicht en duurzaamheid waardoor het met elkaar genieten in rook lijkt op te gaan. 

Maar ons eetpatroon, en dus ook het kerstmaal, zal in de komende decennia toch gaan veranderen als gevolg van allerlei initiatieven om duurzamer en gezonder te eten. Een van de veranderingen zal het “consuminderen”  van dierlijke eiwitten zijn. En om toch aan de broodnodige eiwitten te komen voor bijvoorbeeld voldoende spierweefsel, kan je  voeding eten waarin plantaardige eiwitten zijn verwerkt. Bij een aantal van jullie zal dit de wenkbrauwen doen fronsen maar misschien maakt onbekend ook onbemind. 

Belangrijk is dat naast voldoende voedingsstoffen deze producten ook smakelijk zijn met een lekkere bite en voldoende beschikbaar tegen een acceptabele prijs. In de foodsector zien we dan ook allerlei mooie, smaakvolle, plantaardige producten ontstaan, waar het ene product lekkerder zal zijn dan het andere. Over smaak valt niet te twisten maar als echte “meatlover” eet ik nu toch ook regelmatig deze producten. Een mooi regionaal voorbeeld van deze producten zijn bijvoorbeeld de plantaardige burgers en -kroketten van Koolen 1981 uit Slootdorp die hiervoor champignons, bonen en groenten gebruiken uit de eigen lokale teelt. 

Voor agrarisch ondernemers bieden deze veranderingen naast uitdagingen ook kansen. In het bouwplan kunnen behalve de traditionele voedingsgewassen bijvoorbeeld ook bonen en peulvruchten worden opgenomen. Nu bezigde mijn opa wel het gezegde “bonengeld is gauw geteld” waardoor veel agrarisch ondernemers in het verleden gestopt zijn met deze teelten. Maar als deze producten als grondstof gaan dienen voor meer voedingsmiddelen, dan zal de vraag hier naar toenemen. En volgens de wetten van vraag- en aanbod, zal de prijs vanzelf stijgen. Dus de verwachting en de noodzaak is wel dat de boer er ook voldoende aan verdient om zijn toko draaiende te houden. 

Hiervoor is het evenzo belangrijk dat de knowhow over de geschikte rassen, passende teeltmethoden & -recepten weer aangereikt worden aan de boer. Bij Vertify doen we dan ook, samen met onze partners, onderzoek naar de teelt van bonen in het project genaamd “Bean Me Up”. In dit ketenproject wordt niet alleen gekeken hoe en welke bonen duurzaam kunnen worden geteeld maar ook hoe deze  bonen optimaal verwerkt kunnen worden tot grondstof en wat er allemaal mee gemaakt kan worden. Er wordt bijvoorbeeld plantaardige kaas van deze bonen gemaakt maar ook marsepein of spijs. Als je hierin geïnteresseerd bent, nodig ik je van harte uit om komend jaar de open dagen die hiervoor worden gehouden, te bezoeken. Houdt hiervoor onze website (www.vertify.nl) in de gaten. 

En goed nieuws voor de vlees- en melkliefhebbers; het houden van dieren is essentieel voor in een duurzaam dieet. Dieren dragen bij aan optimaal landgebruik want als 1/3e deel van de benodigde eiwitten dierlijk is, is 25% minder land nodig dan bij een volledig plantaardig dieet (bron: Wageningen Universiteit & Research). Dus duurzaamheid is niet een kwestie van of/of maar en/en waarbij mijn moeder zou zeggen: “alles met mate”.  Je hoeft dus geen “vleesschaamte” te hebben en mag lekker blijven genieten van een stukje vlees. Wil je een interessante video hierover zien, dan verwijs ik je naar YouTube waarin Stacy Pyett van de Wageningen Universiteit & Research op een hele constructieve manier uitlegt “Why you don’t need to be Vegan to save the planet”. Natuurlijk staat dit laatste je wel vrij. 

Bij Vertify werken we met onze partners in 2022 weer hard aan het verder verduurzamen van de plantaardige teelt. Ik wens jullie dan ook een gezond en smakelijk 2022. 

Geschreven door Pieter Vlaar, Business Development Manager bij Vertify 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl