6°C
Broken clouds

Goed bier moet toegankelijk zijn

Wat begon als probeersel is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze vorm van inkomen. Rik Borst uit Spanbroek begon met brouwen doordat hij geïnspireerd raakte door een pakket om zelf bier te brouwen. Dat eerste brouwsel was best goed gelukt, waardoor de interesse om daarin door te gaan was gewekt. Hij stortte zich in de boeken om de nodige kennis van het brouwen van bier op te doen en heeft nu zijn nog bescheiden bedrijf dat jaarlijks al 9000 liter bier brouwt en afzet. 

Borst produceert tot nu toe 4 soorten bier, waarvan hij vindt dat ze bij de Westfriese mentaliteit passen. Hij noemt het zelf ‘Speciaal maar niet te gek’. Hij biedt nu 4 soorten bier aan en ieder soort prijst hij aan met een extra term. Het ‘Blond bier’ noemt hij Betrouwbaar Blond, zijn ‘Triple bier’ Trotse Triple, het ‘Witbier’ Wilskrachtig Witbier en het ‘Bock bier’ Humorvolle Herfstbock. Op deze manier zoekt Borst de Westfries die wel eens iet anders wil uitproberen. 

Onvoorspelbaar

Een van de mooie dingen van het brouwen van nieuwe soorten bier is volgens Rik Borst de onvoorspelbaarheid. Hij werkt graag met verschillende soorten gist en daarnaast bieden verschillende soorten graan en hop de mogelijkheid om te experimenteren om zo via heel veel diversiteit een bier te brouwen die heel eigen is. Rik Borst zoekt niet naar een eigen pils. “Ik ga alleen voor de zogenaamde speciaal bieren.” Hij blijft steeds experimenteren en zoekt onder andere naar een goed bier met minder alcohol. Zijn laatste project is een bier met pioenrozen extract. Dat moet een speciaal bier worden die bloemig en fruitig is met een vleugje van de geur van pas gemaaid gras. Dat past bij agrarische achtergrond die hijzelf en West-Friesland heeft. 

Zelf gerst verbouwen 

Van het  een komt het ander, en de zwager van Borst meldde zich met de vraag of hij samen met een vriend een idee had om iets te verbouwen op een perceel land waar hij nog geen bouwplan voor had. Het werd een heel project. De keuze viel op het verbouwen van gerst. Van de opbrengst zou Borst zelf zijn bier brouwen. De gedachte erachter was dat dit duurzaam was en de herkomst transparant. “Zo hoefde ik geen gerst van ver weg aan te kopen, maar kon ik mijn eigen gerst gebruiken die niet over grote afstanden vervoerd hoefde te worden.” Alle werkzaamheden rondom de teelt van het gerst werden met vrienden en familie gedaan en nog leuker, zaaien en oogsten werden met antieke machines gedaan.  

Eigen horeca 

Het oorspronkelijke plan van Rik Borst was een eigen horeca zaak te starten om daar zijn eigen producten uit te schenken. Dat was mede door corona niet haalbaar. Borst Bier is nu verkrijgbaar in de omgeving van Spanbroek bij 22 verkooppunten en in de webshop. Voor meer informatie: Kijk op borstbier.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl