-0°C
Broken clouds

P&M Kaasmakerij wil vooral innovatief zijn

Als jong bedrijf in een markt waar veel concurrentie is moet je het anders doen dan de anderen. Met dat idee startten Patrick Schilder en zijn toenmalige compagnon Matthijs Kooi in 2015 hun eigen kaasmakerij aan de Westerboekelweg in Hoogwoud. “We werkten altijd al met z’n tweeën en op een dag grapten we dat we dit ook wel voor ons zelf konden gaan doen.” Vertelt Patrick Schilder. “Over die grap gingen we nadenken, hakten de knoop door en zijn zo begonnen.” 

De gedachte was om voornamelijk kleine kaasjes te maken voor markten en braderieën. Kaasjes van 300 gram tot 1 kg. Daar wilden de heren zich in onderscheiden. De kaas moest niet alleen kwalitatief goed zijn, maar het moest ook onderscheidend zijn. P&M Kaasmakerij onderscheidt zich inmiddels met een kleurrijk assortiment kaas in vele smaken. 

Drankbroeders 

Een echte innovatie is kaas dat direct na de bereiding, voor het persen, gewassen wordt in een alcoholische drank. Schilder biedt hierin de smaken Whisky, bier en port. De zogenaamde ‘Drankbroeders’, kaas die zelf alcohol bevat. De gedachte hierachter is dat een borrel altijd prima gecombineerd kan worden met kaas. Daarnaast levert het bedrijf de ‘Delftse kaasjes’, kaasjes in wit plastic met een Delft blauwe opdruk, gericht op de buitenlandse toeristen. 

Karakter 

Een goede kaas heeft zijn eigen karakter. Schilder geeft aan dat de markt waar hij voor produceert jonge kaas het beste tot zijn recht komt. “Jonge kaas moet volgens mij vooral smeuïg zijn, maar moet wel body hebben.” Dat soort kaas maakt hij ook die bovendien laag in het zout is. Hij maakt heel veel smaken.  Uiteraard maakt hij naturel kazen en de klassieker met komijn. Daarnaast produceert Schilder gangbare smaken als brandnetel, fenegriek, pesto en mosterd, maar ook smaken als truffel, rucola en daslook. Naast deze smaken levert Schilder ook oude kaas en geitenkaas. 

Lokale producten 

Een ander doel is om lokale bedrijven bij de productie van de kaas te betrekken. “Alle melk die wij verwerken komt uit de directe omgeving van onze kaasmakerij. Dat geldt ook voor de afzet. De meeste kaas zetten we ook af in de omgeving van ons bedrijf.” De kaas van P&M  Kaasmakerij is uiteraard te verkrijgen in de winkel bij de kaasmakerij in Hoogwoud. Verder kan de klant terecht in speciaalzaken, lokale winkels en boerderijwinkels, diverse markten, groothandels en bestellen kan via internet. 

Vertrouwen in de toekomst 

Patrick Schilder vertelt dat de afgelopen corona-periode er flink ingehakt heeft bij het bedrijf. Zijn compagnon stopte er mee, zodat hij nu een eenmanszaak heeft. Ondanks alles heeft hij toch vertrouwen in de toekomst en ziet de omzet nu weer toenemen. Daarom zoekt hij nieuwe ondersteuning in de verkoop. “Iemand die met onze kaas verschillende braderieën af wil gaan kunnen we op dit moment goed gebruiken. 

Meer informatie op www.penmkaasmakerij.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl