0°C

Drieban Flora Venhuizen van 9 tot 11 februari in De Roode Leeuw

Het evenement is de laatste in zijn soort in Nederland. Het goede nieuws is dat het er naar uit ziet dat De Drieban Flora nog wel even blijft bestaan. Er zijn nog steeds voldoende gemotiveerde bestuurders en vrijwilligers die de kar willen trekken. Bestuurslid Rutger Vriend geeft aan heel blij te zijn met deze ontwikkeling. Hij noemt het een mooie plek om de kwaliteit van de tulpensector aan het grote publiek te tonen in combinatie met een gezellig samenzijn. „Soms lijkt De Drieban Flora een beetje een winterkermis.”

Drieban Flora

Het thema van de Drieban Flora is dit jaar ‘In the cloud’. Een thema die volgens Rutger Vriend op meerdere manieren te interpreteren is en dat deelnemers en de organisatie dat ook gaan doen. Het doel van de organisatie blijft een evenement met veel kleur, een hoge kwaliteit tulpen in een gezellige omgeving met de mogelijkheid om iets te eten en te drinken.

Wedstrijd
Er wordt gestreden in twee hoofdcategorieën, tulpen uit rassen met een groot areaal in Nederland en een categorie uit een klein areaal. De grens wordt hier getrokken op een areaal van 70 hectare. De tulpen worden gepresenteerd in vierkante groepjes van bijvoorbeeld 4 bij 4 of 6 bij 6, en ze worden gekeurd door professionele keurmeesters. Zij verdelen de prijzen. Op de zaterdagmiddag is er het kampioenschap tulpen keuren die meetelt voor het NK. De winnaar is diegene die de professionele beoordeling het dichtst benaderd.

Kwaliteit
De beoordeling van de tulpen beslaat vier elementen. De beste bloem, de beste steel, het beste blad en uiteindelijk de stand van het geheel. „In wezen mag iedereen aan het tulpen keuren meedoen,” vertelt Rutger Vriend, „het zou natuurlijk bijzonder zijn wanneer we een winnaar krijgen die helemaal niet uit de tulpensector komt.”

Deelnemer
Piet Hein Veerman heeft een tulpenbollen kwekerij in Hem. Hij is al vele jaren actief als deelnemer van de Drieban Flora. Dit jaar doet hij mee, samen met Jan Boon van het CNB. Ze dingen op beide keuringen mee met drie soorten en proberen zowel bij de categorie groot areaal en klein areaal een prijs te bemachtigen. Veerman heeft door de jaren heen de nodige prijzen gewonnen, maar hij geeft aan dat het feestje dat samengaat met het evenement ook altijd een hoogtepunt is. „De gezelligheid is belangrijk.”

De Drieban
Van oorsprong van was de keuring alleen voorbehouden aan tulpenkwekers uit de polder De Drieban bij Venhuizen en Wijdenes. Er zijn echter steeds minder tulpenkwekers, dus die grens heeft de organisatie laten vallen. Rutger Vriend stelt dat je niet anders kunt dan het gebied te vergroten. „We willen de show behouden dus telers buiten het gebied kunnen tegenwoordigook meedoen.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl