0°C

Help oogsten en krijg een boom cadeau

Schagen – Vanaf 4 november start ‘Meer Bomen Nu’ in Schagen en Hollands Kroon met het oogsten van zaailingen van bomen en struiken. Vrijwilligers gaan op verschillende plekken overtollige zaailingen uitgraven die op de plek waar zij nu staan geen overlevingskans hebben. Deze boompjes worden verhuisd naar kansrijke plekken elders in de gemeente en krijgen op die manier een tweede kans. Wil jij mee helpen oogsten? Dan mag je één of meerdere bomen direct gratis mee naar huis nemen en heb jij dus eerste keus!

Eerste oogstdag op 4 november 2023

De aftrap van deze campagne vindt plaats tijdens de natuurwerkdag op zaterdag 4 november in Wieringerwerf van 10.00 uur tot 14.00 uur. Op woensdag 8 november worden er boompjes geoogst in het Zwanenwater in Callantsoog. Later in november zijn we ook aan de slag in Schagerbrug en Bergen. Derco Tabor is de oogstbegeleider in het Zwanenwater. Hij vertelt “Het is altijd een feestje om boompjes te gaan redden in het Zwanenwater. Het is de mooiste oogstlocatie van de Noordkop. Na een korte uitleg gaan we samen met de boswachter het gebied in om ongewenste boompjes uit te spitten, die we later gratis weggeven. De vrijwilligers mogen de mooiste uiteraard zelf mee naar huis nemen en kunnen rekenen op een heerlijke dag in de natuur!”

15.000 bomen in 2023

Dit jaar hoopt Meer Bomen Nu Schagen maar liefst 15.000 bomen en struiken te oogsten. De vrijwilligers krijgen hulp van de Groenploeg van de gemeente en Progroen&Milieu. Een aantal boom- en struiksoorten zijn namelijk heel makkelijk te vermeerderen door te stekken. Door het snoeiafval van bijvoorbeeld de vlier en wilgen ter beschikking te stellen leveren de gemeente en Progroen & Milieu ook een flinke bijdrage. Daarnaast worden er boompjes uitgespit in Bergen, Schagerbrug en Noorderhaven. Deze bomen mogen door helpers direct mee naar huis worden genomen. Alles wat overblijft wordt bewaard op de bomenhub aan de Priggeweg 2. In februari en maart 2024 zullen deze op twee uitdeeldagen gratis worden uitgereikt aan álle bewoners, bedrijven en (maatschappelijke) instellingen in onze gemeente die daar behoefte aan hebben.

Goed voor de biodiversiteit

Wethouder Hans Heddes heeft grote ambities op het gebied biodiversiteit en circulariteit in zijn gemeente en ondersteunt zodoende dit project. “Op deze manier boompjes uitspitten en elders in de gemeente planten is een goede manier van circulair werken en draagt echt bij aan meer biodiversiteit. Ik hoop daarom dat veel mensen zich aanmelden om mee te helpen met het oogsten. Zo zorgen we er samen voor dat we de leefbaarheid voor onze inwoners vergroten!”

Wethouder Hans Heddes helpt de vrijwilligers van Meer Bomen nu met het redden van ongewenste boompjes in het Zwanenwater

Meehelpen?

Voor die 15.000 boompjes zoekt Meer Bomen Nu helpers. Wil jij helpen? Dan mag je de door jou geoogste boompjes direct mee naar huis nemen. Er wordt geoogst van november t/m februari. De locaties voor november zijn al bekend. Inschrijven kan via de website Noord-Holland – MeerBomenNu.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl