0°C

Schooltuinententoonstelling in Museum Sow to Grow nog tot eind april te bezoeken

In Museum Sow to Grow is nog een paar weken de tentoonstelling ‘100 jaar Schooltuinen’ te bezoeken. Bent u in Amsterdam opgegroeid? Mogelijk herkent u zichzelf dan of een van de juffen of meesters uit die tijd. Of herkent u uw eigen kind op een van de zestig foto’s van de mini-tentoonstelling ’45 jaar schooltuinen Enkhuizen’. Nog tot en met 30 april in Museum Sow to Grow aan de Westerstraat in Enkhuizen.

Het is 3 april 1920 als het schooltuinenproject in Amsterdam van start gaat. Daarom werd in 2020 in het Amsterdams Stadsarchief de tentoonstelling ‘100 jaar Schooltuinen’ georganiseerd. Het plan was de mooi vormgegeven tentoonstelling daarna naar Enkhuizen te halen, maar corona gooide roet in het eten. Nu 3 jaar later is de tentoonstelling alsnog in Museum Sow to Grow te bewonderen.

Allerarmsten
In eerste instantie waren de schooltuinen vooral een voorziening voor de allerarmste gezinnen van de stad. In die tijd waren gezonde groenten niet echt dagelijkse kost. In de tuinen konden Amsterdammers groenten telen en oogsten. Het schooltuinonderwijs is in 100 jaar met haar tijd meegegaan. Het huidige programma is van na de Tweede Wereldoorlog. Stadskinderen leren in de schooltuinen waar hun voedsel vandaan komt.

Zaaien en oogsten
In de tentoonstelling komen alle aspecten van het schooltuinwerk aan bod. Het zaaien en oogsten, de karakteristieke naambordjes, het plezier en de trots van de kinderen en natuurlijk de oogst: de allergrootste wortel, courgette, prei en ui! Een feest van herkenning voor vele generaties.

45 jaar schooltuinen
Naast deze tentoonstelling is er een foto-expositie van de schooltuinen in Enkhuizen. De schooltuinen in Enkhuizen zijn in 1978 aangelegd, op initiatief van een enthousiaste leerkracht van basisschool De Weid, Dick Meijer. Al snel sloten andere scholen van Enkhuizen zich erbij aan. Daarmee bestaan de schooltuinen in Enkhuizen dit jaar 45 jaar! In de foto-expositie worden 60 foto’s van de schooltuinen in Enkhuizen getoond, waar het enthousiasme van de schoolkinderen met hun ‘eigen’ groente vanaf straalt.

De openingstijden van het museum zijn: woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang met de museumjaarkaart. Voor meer en actuele informatie: sowtogrow.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl