Lezing over de grauwe kiekendief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De lokale KNNVafdeling Hoorn/West-Friesland heeft Madeleine Postma van Grauwe kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels (GKA) bereid gewonden om op maandag 14 februari een lezing te verzorgen over deze mooie vogel.

Tijdens de lezing zal Madeleine Postma jullie meenemen op een reis met de kiekendieven het jaarrond. Met daarin de algemene kenmerken van de verschillende soorten kiekendieven. Om vervolgens meer op soort specifieke kenmerken in te gaan aan de hand van: Hoe leven ze? Wat eten ze? Hoe verloopt de voortplanting? Waar overwinteren ze? Waaruit bestaat de bescherming? Dit alles aangevuld met vele anekdotes uit de praktijk van jarenlange nestbescherming.

Kennis over een soort is de noodzakelijk basis om te komen tot een effectieve bescherming. Daarom ook aandacht voor het voortschrijdende inzichten en nieuwe vragen naar aanleiding van de resultaten verkregen uit jarenlang onderzoek gebaseerd op veldwerk gecombineerd met high-tech middelen.

Het verhaal startte in 1990 toen in een Oost-Groninger akker voor het eerst een nest van grauwe kiekendieven werd beschermd in Nederland, waarvan toen nog maar enkele paartjes in ons land waren. Inmiddels broeden er jaarlijks gemiddeld 50 broedparen van deze elegante roofvogel in Nederland. Hoe kan dit?

Dit komt door jarenlang onderzoek doormiddel van basaal veldwerk, later gecombineerd met high-tech middelen zoals radiotelemetrie, satellietzenders en gps-loggers. Dit alles heeft een deel van de ‘geheimen’ van grauwe kiekendieven onthuld. Zoals bijvoorbeeld prooikeuze, gebiedsgebruik in het broed- en winterseizoen, migratieroutes, overwinteringsgebieden of onverwachte slaapplaatsen. Onderzoek dat heeft geleid tot het ontwikkelen van een betere bescherming van deze soort en tot natuurmaatregelen in landbouwgebieden.

Het beschermen en onderzoek is niet alleen bij grauwe kiekendieven gebleven, ondertussen worden ook de op dit moment voor Nederland nog zeldzamere blauwe kiekendief en de algemener voorkomende bruine kiekendief meegenomen in het werk van GKA. Alle drie de soorten zijn in een relatief korte tijd gedwongen deels of helemaal over te schakelen van natuurlijke landschappen naar landbouwgebieden en zo tot akkervogels verworden, en als grondbroeders daarmee kwetsbaar voor en afhankelijk van menselijke activiteiten.

De lezing start om 20 uur en zal ongeveer tot 22 uur duren. Omdat de lezing via ZOOM te volgen is heeft u een link nodig die u kunt opvragen bij Jan-Pieter de Krijger (pr@hoorn.knnv.nl).

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl