Museumboerderij West-Frisia wil meer betekenen voor de omgeving

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Museumboerderij West-Frisia aan de Koningspade in Hoogwoud is een nalatenschap van de laatste eigenaar Adriaan Donker. Donker overleed in 1984 en liet zijn stolpboerderij na aan de in 1983 opgerichte Adriaan Donker Stichting. Het gebouw en het daarbij behorende erf is nu een museum die laat zien hoe het er 100 jaar geleden uitzag en toeging op een West-Friese boerderij. 

Esther de Best en Ed Smit zijn sinds 2018 de beheerders van het museum. Zij hebben de taken overgenomen van de moeder van Esther die het museum heeft opgetuigd zoals het nu is. De Best en Smit willen daar op voortborduren door het museum meer te laten betekenen voor de omgeving. 

Kapberg 

Dat kan nu veel beter door de bouw van de nieuwe kapberg, waar bezoekers ontvangen kunnen worden in een ruimte die daar voor geschikt is en waar men op het gemak een kop koffie of thee kan drinken in een huiselijke sfeer. “We hebben nu een plek waar iedereen op z’n gemak een bakkie kan doen. Dat geeft duidelijk meer reuring op het erf.” Vertelt Esther de Best. “Dat is in de geest van Adriaan Donker. Daar kon ook iedereen altijd terecht.” 

Open in en buiten het seizoen 

Het museum is vanaf half juni tot en met half september iedere donderdag tot en met zondag ‘s middags open voor bezoek. De rest van het jaar kunnen groepen op afspraak terecht. “Met de nieuwe kapberg proberen we ook mensen uit de omgeving naar ons toe te trekken.” Vertelt de Best. Ed Smit vult daar op aan: “We hebben veel tijd en energie gestoken om het terrein aan te passen aan de tijd. Daar willen we eigenlijk meer mensen van laten genieten.” 

Evenementen 

Om het publiek zoveel mogelijk bij het museum te betrekken organiseren de beheerders door het jaar heen de nodige activiteiten. In augustus houden dan het ‘Festival kunst en cultuur’. Een dag die in het teken staat van de vroegere eigenaar Adriaan Donker. Hij organiseerde wel avonden met kunst en cultuur die relatief onbekend was in West-Friesland. “Er speelden destijds theatermakers en muzikanten uit de Randstad op de dars in de boerderij. Het publiek bestond voornamelijk uit jongeren.” Geeft Esther de Best aan. “Die sfeer willen we dan ook weer creëren. Gewoon een beetje gekkigheid.” 

West-Friese cultuur 

In juli organiseert het museum de textieldag en in september een dag met oude ambachten. De eerste zondag van de maand in het seizoen lopen er altijd mensen rond in klederdracht en voeren werkzaamheden uit die 100 jaar geleden gebruikelijk waren. Esther de Best: “Vooral voor gezinnen hebben we een hele leuke locatie.” De Best verwijst naar alle materialen in de boerderij die het verleden laten zien, maar ook naar de dieren achter de boerderij. 

Voor meer informatie: https://www.museumboerderijwestfrisia.nl/.

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl