4°C
Scattered clouds

Paasvee staat voor sfeer rondom de kerk

Na 3 jaar afwezigheid staat de Paasveetentoonstelling op woensdag 29 maart 2023 weer op de Markt in het hart van Schagen. Volgens de voorzitter van het drukbezochte evenement, Willem Keesom staat deze dag voor een ontspannen sfeer op het plein rondom de kerk.

De ochtend is voor de fokkers en liefhebbers van het vleesvee. De middag is meer voor de bezoeker die op zoek is naar een ouderwetse sfeer en gezelligheid. “De middag is vooral heel druk.” Vertelt Keesom. “Die drukte maakt dan wel weer dat dit een hele mooie entourage is.” Paasvee Schagen trekt jaarlijks 20 tot 25 duizend bezoekers.

Opening
Voor de officiële opening wordt doorgaans iemand uitgenodigd die de landbouw een warm hart toedraagt. Dit jaar wordt de eer gegund aan LTO voorzitter Sjaak van der Tak. Hij zal vanuit de ridderzaal in Het Slot in Schagen door middel van een korte speech het evenement openen. Vanaf dat moment starten de keuringen van het aangevoerde vleesvee.

Champions League
Paasveetentoonstelling Schagen is voor veel fokkers van luxe vleesvee een must om deel te nemen. “In die wereld geldt voor verschillende topfokkers dat onze keuring de Champions League is op het gebied van vleesvee.” Aldus Willem Keesom. “Deelnemers komen uit het hele land naar Schagen om hun beste dieren te tonen en ze te meten met die van hun collega fokkers. Dat zorgt ervoor dat er een heel hoog niveau aanwezig is.” Schagen levert jaarlijks 9 kampioenen uit verschillende categorieën met als kers op de taart het ‘Mooiste dier van de dag’.

Geen kleindieren
Normaalgesproken is er tijdens Paasvee een tentoonstelling van kleindieren zoals konijnen, cavia’s, kippen en duiven. De plek waar deze gehouden werd, in het overdekte winkelcentrum, is dit jaar niet beschikbaar. Dit tot teleurstelling van de inzenders. Wat er wel is? “Nou, meer dan voldoende om je een dag te vermaken.” Stelt Willem Keesom. Naast de 150 runderen is er een mechanisatiebeurs, er staan oldtimer trekkers, er is een uitgebreide voorjaarsmarkt en er wordt aandacht besteed aan de Westfriese cultuur.

Enthousiasme
Iedereen die op een of andere manier betrokken is bij het evenement is enthousiast. Keesom wijst onder andere op de deelnemers. “Zij leveren allemaal veel inspanning vooraf aan de keuring, met het prepareren van hun dieren.” Maar ook standhouders, bestuur en vrijwilligers en de plaatselijke horeca kijken reikhalzend uit naar deze prachtige dag. En niet voor niets. De organisatie slaagt er jaarlijks in om een prachtige dag te organiseren. Iedereen kan op een gezellige manier de start van het voorjaar meemaken en, waar zie je dat nog? De entree is helemaal gratis.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl