Sow to Grow, voedsel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De sla is net opgeruimd, de tomaten liggen in de vitrines en vanaf medio september zijn er tekeningen van bloeiende groentes te bewonderen: Sow to Grow timmert aan de weg met allerlei interessante, leuke, leerzame activiteiten. Het museum loopt als een trein: bezoekers komen van heinde en ver. Sow to Grow heeft als uitgangspunt wat je eet, ziet en waar je vrolijk van wordt, zoals bloemkool, sla en bloemen. Ze zijn het eindproduct van een lange keten waar veel techniek bij komt kijken. En waar zo verrassend veel over te vertellen is dat je graag nog eens terugkomt.

Zo zijn botanische tekenaars op verzoek van Sow to Grow aan de slag gegaan met de opdracht ‘bloeiende groentes’. “Wie weet er nou bijvoorbeeld hoe een bloemkool er bloeiend uitziet? Het is een onderbelicht thema dat we graag op een mooie manier in beeld wilden brengen. En dat is goed gelukt: het levert in elk geval dertig prachtige, levensechte tekeningen op. Vanaf 18 september zijn ze hier te zien. Het museum is een zeer geschikte locatie voor deze tentoonstelling. Dat het pand een bezienswaardigheid op zich is, is een bonus voor de bezoeker!”

In het kader van deze tentoonstelling is een workshop over eetbare bloemen gepland. “Anna Koster uit Avenhorn heeft zich gespecialiseerd in bloemen als voedsel. Ze komt erover vertellen en neemt allerlei eetbare bloemen mee. Je kunt er ter plekke dus ook van proeven. Als het even kan, staat ze op het plein voor het museum, een uitgelezen plek voor zo’n proeverij.”

Wereldklasse van ‘om de hoek’
Sow to Grow organiseert de activiteiten om het agrarische vak breder bekend te maken. Bestuursleden Ab Stuurman en Henk van Wielink: “We willen laten zien wat eraan vooraf gaat voordat een krop sla gewassen en verpakt bij de supermarkt ligt. Daar gaat een lang, intensief en vooral ook interessant proces aan vooraf waar veel technologie bij komt kijken. We vertegenwoordigen een sector die wereldkampioen veredelen is en die in Nederland begonnen is. Sterker nog: in Andijk, om de hoek. Veredelen is een langdurig traject: het duurt gemiddeld zeven jaar voor er een nieuwe soort ligt. We hebben allebei in het vak gezeten en we zijn er trots op dat we in er dit museum iets van kunnen laten zien.”

Voedsel van de toekomst

Sow to Grow interesseert bezoekers in voedsel voor de toekomst, een vraagstuk waar veel in geïnvesteerd wordt. “Het is niet vanzelfsprekend dat er voedsel is voor de hele wereld. In het vak wordt voortdurend gezocht naar nieuwe manieren om zaad beter te laten kiemen. Bijvoorbeeld in droge of juist natte gebieden en in kassen. Een ras laten groeien op plekken waar dat traditioneel niet kan, daar draait het om. De techniek van veredelen is daarbij nodig. Over dit thema zijn we een tentoonstelling aan het ontwikkelen.”

“Daarnaast wordt het steeds belangrijker om de seizoenen te volgen. Het hele jaar door aardbeien? Heerlijk, maar dan niet uit Spanje maar uit de kas in de buurt, om eens een voorbeeld te noemen. Dat scheelt aanzienlijk in de mondiale voetafdruk.”

Vertrouwen

Met al die technologie ligt het misschien niet zo voor de hand dat het in dit vak vooral draait om vertrouwen. “Dat is een heel belangrijk kernwoord. Het zaad moet ’t gaan doen bij de teler, die dus moet kunnen vertrouwen op wat de leverancier zegt. De gevolgen van een foute belofte kunnen enorm zijn, dat kan een misoogst betekenen en de teler heel veel geld kosten. De code van een goede oogst zit al in het zaadje. Als die basis niet klopt, kun je water geven wat je wilt, maar dan wordt het nooit wat. Met de nieuwste technologie is het steeds beter mogelijk om zaad als het ware te ‘programmeren’, dus bijvoorbeeld rassen kruisen zodat er een sterkere uit vandaan komt. En zo kun je dus ook werken aan rassen die het in de meest onherbergzame gebieden doen.”

Sow to Grow volgt de ontwikkelingen met betrekking tot voedsel nauwgezet. “Zo is zeewier een eettrend in opkomst. Topkoks gebruiken het al om bijvoorbeeld burgers van te maken. Het is heel gezond, zuiver, eiwitrijk, milieuvriendelijk – een product om goed in de gaten te houden, want dat heeft de toekomst. We hebben al proeverijen voor de deur in gedachten!”

“De agrarische sector is fantastisch. Tuinders hebben een groot hart voor de natuur. Ze willen dat het goed gaat met hun product, met hun grond, met hun werk. Met behulp van de nieuwste technologie werken we samen aan een betere wereld met een steeds kleinere voetafdruk per persoon. En we zijn er trots op dat dit kleine landje overal op de wereld te vinden is als het gaat om deze ontwikkelingen. Een gouden medaille voor de sector!”

Educatie

Sow to Grow investeert erin om zoveel mogelijk schoolklassen te ontvangen voor interactieve lessen rond voedsel en voedselvoorziening. “We richten ons op groep 7 en 8 van het basisonderwijs en scholieren in de klassen 3 en 4 van het voortgezet onderwijs. We nemen ze mee in de wereld van het  voedsel, met bijvoorbeeld speurtochten, opdrachten in het laboratorium en een simulatiespel over ‘overerving’ van planteigenschappen. En ook werknemers van zaadbedrijven kunnen hier een cursus volgen. Het mooie is dat steeds meer vakgenoten Sow to Grow weten te vinden. Regelmatig komen hier mensen die zich oriënteren op het vak zodat ze hun sollicitatiegesprek beter in gaan. Dat is toch mooi!”

www.sowtogrow.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl