0°C

Zomeractiviteiten bij Sow to Grow

In Sow to Grow is de unieke tentoonstelling ‘Van Onschatbare Waarde: bloemmodellen door de eeuwen heen’ nog t/m 28 augustus te zien. Hierin worden bijna vijftig bloemmodellen van onder andere Robert Brendel getoond. De perfecte, handgemaakte modellen zijn gemiddeld 40 cm hoog. Voor kinderen is er naast de speurtocht en een bezoek aan de zaadklaarmakerij waar een zakje zaad mag worden gevuld en verstuurd nog een extra activiteit. Met verschillende materialen kunnen ze hun eigen bloemmodel maken. Op 19 augustus kun je in Sow to Grow cressen proeven en meedoen aan een kleine quiz. Leuk en verrassend.

Al in 1866 opent Robert Brendel (1821- 1898) in Breslau in Polen een atelier waar modellen worden ontworpen. In dit atelier vervaardigen ambachtslieden met een artistieke aanleg de botanische leermiddelen. Het doel is ze te gebruiken voor de biologielessen. De wonderschone bloemmodellen zijn gemaakt van diverse materialen, zoals was, hout, papier-maché, katoen en glas.

Brendel leverde ook aan Nederland. Zijn leermiddelen werden gebruikt op de HBS, Mulo en agrarische opleidingen. In de schooltuin konden de leerlingen planten zien opgroeien. Maar wat de onderdelen van de plant zijn, kon alleen klassikaal getoond worden met Brendels modellen, die helemaal uit elkaar konden worden gehaald. De docent wees de onderdelen aan. Vanuit de schoolbanken keken de leerlingen mee. De modellen worden tot 1927 gemaakt en bevinden zich over de hele wereld in bekende musea. Nu dus in Enkhuizen te zien.

Voor de kinderen
Voor kinderen zijn er in het museum meerdere dingen te doen. Zo is er de speurtocht waarbij kinderen stickers moeten zoeken en op een groot vel plakken waarna een prachtige tekening ontstaat. Ook kunnen ze in de zaadklaarmakerij een zakje groentezaad vullen, dit in een envelop met postzegel doen en de envelop opsturen naar familie of bekenden.
Speciaal voor de tentoonstelling kunnen kinderen hun eigen bloemmodel van crêpepapier en andere materialen maken en de gemaakte bloem mee naar huis nemen. Ook (groot)ouders mogen hun eigen bloem knutselen. Hoe leuk is dat?

Cressen proeven
Op 19 augustus is er de mogelijkheid verschillende cressen te proeven en in een kleine quiz de smaak te herkennen. Cressen zijn, net als tuinkers, jonge, levende plantjes met onderscheidende smaken die op een schone, hygiënische voedingsbodem worden geteeld. Cressen worden vanuit Nederland wereldwijd verkocht en chefkoks weten de weg naar de cressen als smaakmakers en -verrijkers goed te vinden.

De openingstijden van Sow to Grow zijn: woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang met de museumjaarkaart. Voor meer en actuele informatie: sowtogrow.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl