-0°C
Broken clouds

Bij Green Works zetten ze altijd een stapje extra voor hun klanten

Zo goed mogelijk voor de klant zorgen. Dat is een belangrijk punt voor Daan Kneppers. Samen met zijn vrouw Petra is hij eigenaar van het succesvolle Green Works dat opereert vanuit Schagen, maar wereldwijd actief is. Green Works levert jong uitgangsmateriaal voor de professionele teelt van potplanten en zomersnijbloemen zoals pioenen en ranonkel. ,,We willen topproducten leveren, maar ook topbegeleiding voor onze klanten. We willen altijd een stapje extra zetten.’’  

Vandaag de dag lopen er zo’n 20 vaste krachten rond bij Green Works. Tijdens de topdrukte komen daar nog zo’n 80 seizoenskrachten bij. “Goed en kundig personeel is zo belangrijk, anders red je dit echt niet. In onze sector is verslappen niet mogelijk. Er moet elke keer een topprestatie worden geleverd. Ik ben dan ook echt dankbaar voor de vakmensen die bij ons rondlopen.” 

Green Works levert materiaal voor professionele teelt aan kwekers, postorderbedrijven en handelaren over de hele wereld. De productie van uitgangsmateriaal voor pioenen vormt de hoofdmoot binnen het bedrijf. “De pioen is een prachtige bloem. Maar in zekere zin ook een heel lastige. Om voldoende uitgangsmateriaal te krijgen, ben je altijd een paar jaar bezig. Dus wij moeten nu eigenlijk bepalen welke kleuren er over pakweg een jaar of vijf populair zijn. Niet altijd makkelijk.”

Dat werd tijdens de coronacrisis duidelijk. “Witte en roze pioenen zijn altijd in trek op bruiloften en feesten. Maar ja, die zijn er een mooie poos helemaal niet geweest. Daardoor raakte de gehele kleurenmix in de war. En we hadden een gebrek aan rode, die vaak worden gekocht voor thuis op de keukentafel. Tja, dat had niemand kunnen voorzien. En zeker in de wereld van pioenen, die niet heel flexibel is, zijn de gevolgen dan groot”, stelt Kneppers. “Of er sprake was van paniek bij ons? Nee, niet echt. Hier hebben we ook geen invloed op. We hebben er het beste van gemaakt en dat is uiteindelijk best goed gelukt. We zijn er goed doorheen gekomen.”

“We staan bekend om onze pioenen, maar dat is niet het enige wat we goed kunnen. Ook in ranonkel zijn we heel sterk. Zo zijn wij de enige die de Butterfly, ontwikkeld door een Japanse veredelaar, mogen telen en verkopen. Een ranonkel met tien bloemen aan een steel. Die is uniek! Daarnaast proberen wij ons assortiment ook altijd te verbreden met andere soorten.” Zo biedt Green Works onder andere ook verschillende agapanthus, canna’s en winterharde orchideeën aan. 

Aandacht

Het houdt voor Green Works niet op bij het leveren van goede producten. “Dat is een ding. Maar wij willen onze klanten een zo prettig mogelijke ervaring bieden en de aandacht geven die ze verdienen. En dat begint al ver voor de verkoop”, legt Kneppers uit. “We bieden mooi en overzichtelijk beeldmateriaal met fraaie professionele foto’s. Tegenwoordig zijn die ook voorzien van een QR-code waarmee je snel een video van de bloem in kwestie kun zien. Je ziet dan in vogellucht hoe de bloem groeit. Dat is voor kwekers erg fijn om te zien.”Daarnaast biedt Green Works uitgebreide ondersteuning bij de teelt, promotie, marketing en afzet van de door hen geleverde producten. “Een service die wij onze klanten graag bieden. En natuurlijk zijn wij er ook bij gebaat als zij het meest halen uit het door ons aangeleverde materiaal.”

Element

De 59-jarige Kneppers is nog helemaal in zijn element bij Green Works. Een bedrijf dat hij in 2001 oprichtte samen met zijn broer. In 2008 gingen de broers zakelijk ieder een eigen kant op. Kneppers ging zich met Green Works onder andere richten op pioenen. “Het is nog elke dag een feest om aan het werk te zijn. We werken met zo’n verschrikkelijk mooi product dat mensen blij maakt. Ik kan daar na al die jaren nog steeds met volle teugen van genieten. Nee, ik zie mijzelf echt nog niet met pensioen gaan. Ik hoop over tien tot vijftien jaar nog steeds met mijn vak bezig te zijn.”  

Het toont de passie die de verder bescheiden Kneppers heeft. Hoog van de toren blazen of spreken over succes, zal de in ’t Zand geboren ondernemer niet doen. “Ach, wat is succes. Wij doen hier gewoon ons stinkende best en willen mooie producten maken. Als de klant tevreden is, zijn wij dat ook.”

Een principe waar Kneppers als sinds zijn tienerjaren meer werkt. Toen hij 19 was verhuisde hij naar de Verenigde Staten om, net als zijn broer, bloembollen en vaste planten te verkopen. “Daar is het begonnen. En de wereld zag er toen heel anders uit. Het was echt een enorm avontuur. Ik zat in de staat Maryland, Virginia, Delaware en West Virginia en kreeg een gebied toegewezen: ‘Ga maar verkopen’, zeiden ze. Ik heb daar zo enorm veel geleerd.”  Kneppers bouwde er een bloeiend bedrijf op en keerde zo’n 21 jaar geleden met zijn vrouw en drie kinderen terug naar Nederland om in Schagen ‘opnieuw’ te beginnen. 

“Toen we opnieuw begonnen, wilden we eigenlijk kleinschalig blijven, niet te veel personeel”, lacht Kneppers. “Dat is niet helemaal gelukt. Jaar na jaar zijn we gegroeid en dat is nog altijd gaande. Vorig jaar hebben we de hal van onze buurman aangekocht”, lacht Kneppers die zich nog altijd onvermoeid inzet voor het bedrijf. “Nog altijd reis ik de wereld over en dat vind ik prachtig om te doen. Echt waar, elke dag ga ik met plezier naar mijn werk. Dat hoop ik nog lang te mogen blijven doen.”

www.green-works.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl