0°C

Goede lelie onder full-led

Onder full-led lijkt over het algemeen een goede lelie te telen. Verrood biedt voordelen, maar bladkwaliteit blijft een aandachtspunt. Dat blijkt uit onderzoek van Plant Lighting en Delphy Improvement Centre.

Onder full-led blijkt over het algemeen een goede lelie te kunnen worden geteeld voor wat betreft snelheid, takgewicht, stevigheid, lengte, knopontwikkeling en vaasleven. Voor een succesvolle teelt onder full-led is vooralsnog de bladkwaliteit een probleem. Bladeren vertoonden soms chlorose. Substraat, lichtspectrum en klimaatsturing zouden hier een rol in kunnen spelen.

Warmtevraag beperken

Lelie is een relatief koele teelt, waardoor met full-led-belichting slechts beperkt hoeft te worden verwarmd. In 2020 is aangetoond dat bij een daglichtloze voorbroei onder led verrood licht nodig is om teeltvertraging te voorkomen. Ook bleek een lage lichtintensiteit gedurende de eerste weken voldoende. De vraag in dit onderzoek van vorig jaar was of een goede lelie in de kas kan worden geteeld met full-led-belichting en intensief schermgebruik om de warmtevraag te beperken. Verder was de vraag of in een kas, waar altijd enige uren daglicht is, ook een verrood-behoefte geldt.

Voordelen verrood

Voor de Oriëntal- en OT-variëteiten bood verrood duidelijke voordelen: een hogere teeltsnelheid (tot 12 dagen), remming van overmatige lengtegroei bij OT’s ‘Tabledance’ en ‘Zambesi’ en een beter vaasleven. Het takgewicht was voor de OT’s en Oriëntals over het algemeen iets hoger zonder verrood, echter omgerekend per mol licht voor takken van 90 cm produceerde de behandeling met verrood juist meer takgewicht. Voor de LA- en Longiflorum variëteiten was het voordeel van verrood minder of niet overtuigend. De trekduur van de LA’s was weliswaar enige dagen korter met verrood, maar het takgewicht was weer wat lager. Of verrood hier voldoende voordelen biedt is aan de teler om te bepalen.

Het onderzoek is gefinancierd door de gewascoöperatie Lelie en Kas als Energiebron. Het volledige rapport is te downloaden van de website van Kas als Energiebron.

Bron: https://www.greenity.nl/nieuws/goede-lelie-onder-full-led

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl