0°C

Het Grootslag behaalt als eerste glastuinbouwgebied klimaatdoelen 2030

Glastuinbouwgebied Het Grootslag in Gemeente Medemblik is zijn tijd vooruit. Het gebied heeft al de klimaatdoelen voor 2030 behaald. Als eerste glastuinbouwgebied in Nederland. Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt prijst hiervoor vooral de ondernemers. “Zij spelen in de Champions League van de glastuinbouw.”

Het staat allemaal in de ‘gebiedsvisie energie’, die is opgesteld door ECW Energy en Greenport Noord-Holland Noord. Waarom Het Grootslag zo’n duurzame voorsprong heeft? Het gebied is aangesloten op een warmtenet dat haar warmte diep uit de aarde haalt. Puur natuur dus. Daarnaast maakt het gebruik van een biomassa-installatie. Deze mix zorgt ervoor dat nu meer dan 50% van de energievraag duurzaam wordt ingevuld.

Echt verrast
Ilse Zaal, gedeputeerde van provincie Noord-Holland voor economie, overhandigde op 13 maart de gebiedsvisie aan Harry Nederpelt. Zij feliciteerde hem met de uitkomsten. “Pas toen ik gedeputeerde werd, ben ik gaan ontdekken hoe vernieuwend en ondernemend de glastuinbouwsector in Noord-Holland is. Ik was echt verrast.”

Een tussenstap
Harry legde de eer vooral bij de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, ECW en Greenport. “Als iedereen zijn nek een beetje uitsteekt, kun je samen ver komen.” De klimaatdoelen in 2030 zijn nog maar een tussenstap. De blik richt zich nu op 2040. Dan moet Het Grootslag klimaatneutraal zijn en geen CO2 meer uitstoten. “We willen daarvoor nog meer aardwarmte gaan winnen. En ook de stroomvoorziening gaan we verder verduurzamen”, zei ECW directeur Robert Kielstra tot besluit.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl