5°C
Scattered clouds

LOTgenoten Alma, Neel en Lisanna geloven in hun kleinschalige tuinderij

Biologisch-dynamisch groente verbouwen voor een duurzame toekomst 

Met z’n drieën runnen ze de kleinschalige tuinderij tegenover de Warmonderhof, Alma Vandewalle, Neel Camertijn en Lisanna Lambrechtsen. LOT (Leren Ondernemen Tuinbouw) is een kleinschalig biologisch-dynamisch leerbedrijf dat is gekoppeld aan de Aeres MBO Warmonderhof in Dronten. De studenten draaien in het derde leerjaar hun eigen onderneming, daarbij staat de leerervaring voorop. Wanneer er winst wordt gemaakt, wordt dit terug geïnvesteerd in de onderneming. 

​ Bij LOT kun je zelf je groenten en bloemen oogsten. Alma, Neel en Lisanna doen alle werkzaamheden, zoals  zaaien, planten en onderhouden van de tuinderij en ook de administratie. Klanten, oftewel oogstgenoten  kunnen een seizoensabonnement afnemen en daarmee dagelijks verse groenten en kruiden oogsten. Alma, Neel en Lisanna verzorgen hun planten met liefde.  

Als student aan Aeres MBO Warmonderhof kun je in het derde leerjaar solliciteren bij één van de leerbedrijven LOT of LONK. Naast de vaste leerbedrijven van Warmonderhof: akkerbouw, tuinbouw en veeteelt zijn er 2 leerbedrijven met als extra uitdaging het ondernemende en dat zijn LOT en LONK. Je schrijft individueel in, dus weet van tevoren niet met wie je in het derde jaar gaat samenwerken. Alma: “Wij kenden elkaar wel van de opleiding, iedereen zit hier intern. We kunnen het goed met elkaar vinden en goed met elkaar samenwerken”.  

Alma en Neel komen beide uit België en Lisanna uit Almere. Neel deed een opleiding voor kleuterleidster, maar kwam er tijdens de opleiding achter dat ze liever buiten was, dan papierwerk deed. Ook vond ze dat kinderen weinig over de akkerbouw wisten. Ze besloot te switchen en kwam uit bij de praktijkopleiding aan de Warmonderhof. “Een dergelijke opleiding hebben we niet in België. Hier geven ze les in de meer alternatieve vormen van landbouw. Dat is waar ik in geloof. Het project wat we nu doen, gaat verder dan biologisch, wij kijken wat goed is voor de Aarde, voor de cosmos, wat is goed op welk moment, welke handelingen doe je wanneer het best om het gewas zo vitaal mogelijk te houden. Het is een ingewikkelde materie, maar daarom zijn we ook veel aan het leren.” Later wil ze haar kennis van de land- en tuinbouw overbrengen op de kinderen. Niet in het reguliere onderwijs, maar bijvoorbeeld via boerderij-educatie. Alma kwam na twee tussenjaren, waarin ze niet precies wist wat voor opleiding ze wilde doen naar Aeres Warmonderhof en is geïnteresseerd in de biologisch-dynamische tuinbouw. “Het is heel interessant. Ik geloof er echt wel in”.  

Lisanna is bezig met het samenstellen van de oogstmail. “Deze sturen we wekelijks naar onze klanten, zodat ze weten wat en hoeveel er geoogst kan worden. We hebben nu 34 abonnementen afgesloten. We kunnen er maximaal 40 hebben voor een seizoen. Dit hebben we berekend samen met een boer die ervaring heeft met zelfplukkers. Het is voor ons heel belangrijk samen te werken en dingen af te stemmen met deskundigen. Vanuit school worden we niet vaktechnisch begeleid, alleen maatschappelijk. We werken hier dus heel zelfstandig en zoeken alles zelf uit.” 

Van mei tot en met oktober kan er elke dag geoogst worden op de zelfoogsttuin van LOT. De studenten zijn er elke middag. “We merken dat de klanten het leuk vinden om zelf te oogsten en de groenten, kruiden en bloemen te zien groeien. Voor het abonnement krijg je veel meer terug dan alleen je eten. Gezinnen komen vaak op zondag met de kinderen. Het is dan ook een uitje en een stukje educatie. We merken duidelijk dat onze oogstgenoten het werk wat wij doen appreciëren”.  

Meer informatie of oogstgenoot worden: https://www.zelfoogsttuin-lot.com/

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl