0°C

Naktuinbouw introduceert nieuwe toetsen voor plantenmateriaal

Kwaliteitscontrolebureau Naktuinbouw komt met nieuwe toetsen voor detectie van vijf verschillende virussen in diverse tuinbouwgewassen.

Naktuinbouw introduceert een enzyme-linked immunosorbent assay (Elisa)-toets voor het eggplant mottled dwarf virus (EMDV). Dit virus heeft een brede waardplantreeks. EMDV treedt op in glasgroenten als aubergine, tomaat en komkommer. Ook kan het virus symptomen veroorzaken in hibiscus, pittosporum en pelargonium. EMDV is vooral te vinden in het Middelandse Zeegebied, maar is onlangs noordelijker gevonden in hydrangea. Voor zover bekend is het virus niet via zaad overdraagbaar.

Daarnaast komt het kwaliteitscontrolebureau met een Elisa-toets voor het turnip yellow mosaic virus (TYMV), oftewel het knollengeelmozaïekvirus of tymovirus. TYMV infecteert vooral brassicaceae en is waarschijnlijk ook niet overdraagbaar via zaad. De toets detecteert ook verwante virussoorten, zoals het watercress white vein virus (WWVV). Dit virus veroorzaakt symptomen in erysimum. De derde Elisa-toets is voor het erysimum latent virus (ErLV), ook een tymovirus. ErLV infecteert vooral brassicaceae-soorten als arabis en erysimum.

Detectie TRSV en ToRSV

Verder introduceert Naktuinbouw nieuwe realtime polymerase chain reaction (RT-PCR)-toetsen voor detectie van het tobacco ringspot virus (TRSV), oftewel het tabakskringvlekkenvirus. Ook voor het tomato ringspot virus (ToRSV), het tomatenkringvlekkenvirus, komt een nieuwe RT-PCR toets.

TRSV en ToRSV worden overgebracht door de nematode Xiphinema americanum. Zowel de nematode als de virussen staan op de Europese quarantainelijst. De nematode komt niet in Europa voor, maar de virussen kunnen meereizen met plantmateriaal en worden toch af en toe gevonden.

Bron: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/11/22/naktuinbouw-introduceert-nieuwe-toetsen-voor-plantmateriaal?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief-22-11-2021

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl