0°C

Plantenkwekerij Gitzels klaar voor de toekomst

Trots, dat is wat opvalt wanneer William Gitzels spreekt over zijn familiebedrijf Plantenkwekerij Gitzels. Met een niet aflatend enthousiasme vertel Gitzels over de onderneming die zijn vader in 1952 oprichtte. Over de jonge koolplanten die ze met hart en ziel kweken voor professionele vollegrondsgroentetelers, maar ook over al die investeringen die van de onderneming aan het Kerkeland in Wervershoof een hypermodern en duurzaam bedrijf hebben gemaakt. “Het is klaar voor de toekomst, klaar voor de volgende generatie.”

Dat moet over een jaar of drie gebeuren. Dan is het de bedoeling dat zoon Mike de leiding overneemt van het bedrijf dat jaarlijks zo’n 150 miljoen jonge koolplantjes levert aan hun klanten. Dat wil niet zeggen dat William op zijn lauweren gaat rusten. Met een lach: “Daar ben ik veel te jong voor. Ik blijf zeker betrokken bij het bedrijf, maar ga mij ook op andere leuke projecten richten.”

Het zal een nieuw hoofdstuk vormen in de historie van het bedrijf dat oorspronkelijk was gevestigd in Zwaag. Maar vanwege woningbouwplannen in 1999 verhuisde de onderneming naar Wervershoof en maakt het sindsdien deel uit van het glastuinbouwgebied ‘Het Grootslag’. Een cruciale stap in de ontwikkeling van het bedrijf dat zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste kwekers van koolplanten in Nederland.

“Ik ben ervan overtuigd dat concentraties van bedrijven als de onze een goede zaak is. Vooral als het gaat om duurzaamheid. Perfecte planten telen is onze passie en begrijpelijkerwijs onze belangrijkste activiteit. Maar dat we dat hier kunnen doen op een manier die past bij de huidige tijd, vinden wij minstens net zo belangrijk.” Dat blijkt ook wel uit de rondleiding die William geeft , gezien de omvang van het bedrijf wordt er voor het gemak maar een fiets bij gepakt. De schier oneindig lijkende kassen vormen een indrukwekkend beeld. Honderduit vertelt William over hoe het bedrijf en de sector zich heeft ontwikkeld.

“Vooral de laatste jaren is het snel gegaan met de verduurzaming”, zegt Gitzels die gelijk met enkele voorbeelden komt. “Ten opzichte van 2018 stoten we tegenwoordig 2700 ton minder koolstofdioxide uit. We maken gebruik van 2200 vierkante meter aan zonnepanelen, halen warmte uit geothermie via ECW Geo Andijk. Hiermee kunnen we voor het grootste deel voorzien in onze behoefte. Daarnaast kunnen we terugvallen op een WKK-systeem dat ons voorziet van warmte en energie indien nodig. Mooie van dit systeem is dat het ook op het energienet, net als veel andere WKK-systemen, is aangesloten. Dus bij een piekbehoefte in stroom leveren wij ook stroom aan energieleveranciers. Het is allemaal zo enorm efficiënt geworden.”

En die ontwikkelingen stoppen niet. Op dit moment wordt er, onder leiding van zoon Mike, hard gewerkt aan nieuwbouw op de locatie in Wervershoof.  Ruim twee hectare aan hypermoderne kassen worden toegevoegd en nieuwe kantoorruimte. Een stap die past in de filosofie van Gitzels. “We hadden voorheen ook een locatie in Hem.  Die is gesloopt en dat gebied wordt nu weidevogelleefgebied. Dat is mogelijk omdat wij hier onze activiteiten kunnen concentreren. En ik denk dat daarin ook de toekomst zit. Wij kunnen nu zo efficiënt met grondstoffen omgaan. Het water dat wij hier gebruiken, reinigen wij nagenoeg helemaal zelf. Dat is praktisch schoner dan wat bij jou uit de kraan komt”, lacht William. “Ander mooi voorbeeld is de vloeren die wij gebruiken. Die voorkomen dat de door ons gebruikte stoffen in het milieu belanden. Op die manier belasten wij de leefomgeving minimaal.”

Plantenkwekerij Gitzels richt zich voornamelijk op het kweken van kwalitatief hoogwaardige jonge koolplanten die door professionele groentetelers tot een bloemkool of broccoli worden geteeld. Daarnaast levert het bedrijf allerlei diensten aan zaad- en veredelingsbedrijven, onder andere uitgangsmateriaal voor tomaat, komkommer en paprika’s voor bijvoorbeeld het Enkhuizer groentezaadbedrijf Enza Zaden. En sinds 2016 is er een eigen afdeling onderzoek en ontwikkeling opgericht die de continu probeert de plantopkweek te verbeteren.

“We beschikken natuurlijk over jarenlange ervaring en een uitstekende groep werknemers. We weten echt wel wat er nodig is om een goed product te leveren”, stelt William. “Maar we willen voorloper zijn en er alles aan doen om sterke en gezonde planten te kweken, die ook nog eens minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Samen met alle andere partijen uit de keten werken we daar keihard aan en met resultaat. Nu al zetten we 8 miljoen biologische planten af per jaar. Ik voorzie dat dit steeds verder zal groeien in de toekomst en ben er trots op dat wij daar met ons prachtige team een rol in mogen spelen.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl