Uitbreiding van areaal en goede opbrengsten zorgen ervoor dat er dit jaar in Europa veel peen is. Het grote aanbod resulteert vooralsnog in een matige prijsvorming.
Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) noteerde vorige week voor de eerste keer dit seizoen B-peen uit de bewaring op 4 tot 7 euro per 100 kilo. De noteringscommissie omschreef daarbij de stemming op de markt als flauw. Hetzelfde geldt voor de noteringen van beurs Middenmeer. Daar wordt voor veldgewas peen vanaf het begin van de oogst 4 tot hooguit 6,50 euro per 100 kilo genoteerd.
‘In veel Europese landen zijn de opbrengsten voor peen dit jaar hoog’, bevestigt Robert Schilder, salesmanager bij zaadfirma Bejo. ‘Hoewel er hier en daar nog wel wat zorgen zijn over de kwaliteit, zorgt het grote aanbod voor druk op de prijzen voorlopig.’ Schilder gaf dinsdag tijdens een virtueel evenement van Bejo Zaden een kort overzicht van de marktsituatie en internationale marktontwikkelingen voor peen.
Twintig tot dertig kisten meer
Voor Nederland meldt Schilder dat de opbrengsten per hectare twintig tot dertig kisten hoger zijn dan vorig jaar. Ook over de kwaliteit is hij positief. Het areaal peen in Nederland was in 2021 ongeveer 8.700 hectare. De salesmanager van Bejo Zaden tekent daarbij aan dat het areaal vroege peen met 10 procent is uitgebreid en dat ook het aandeel biologische peen met 5 procent toenam. De afzet kan volgens hem vooral een lastig verhaal worden voor peen zonder Global GAP-certificaat.
In de omringende landen zijn ook in België de opbrengsten weliswaar hoger dan vorig jaar, maar hebben onze zuiderburen wel meer problemen met de kwaliteit vanwege de natte groeiomstandigheden. De peen is daardoor wat aan de korte kant en heeft ook meer beschadigingen. Het Belgisch peenareaal is ongeveer 3.500 hectare. Dat is 7 procent meer dan in 2020.
Veel vraag naar bewaarruimte
In Duitsland is het totale peenareaal 14.000 hectare, waarvan 3.000 hectare biologisch. De opbrengsten worden volgens Schilder geschat op 90 tot 100 ton per hectare. Dat is meer dan vorig jaar. Ook is de kwaliteit van met name de B-peen uitstekend. Vanwege de hoge opbrengsten is er in Duitsland veel vraag naar kisten en bewaarruimte. De huidige prijs voor veldgewas peen is niet hoger dan 9 euro per 100 kilo.
Over de peenteelt in het Verenigd Koninkrijk meldt de salesmanager van Bejo Zaden een forse uitbreiding van het biologisch areaal met 10 procent. Ook het totale peenareaal is met 7.400 hectare zo’n 3 procent groter dan vorig jaar. De opbrengsten en kwaliteit bij de Britse peentelers zijn goed. Vooralsnog valt de binnenlandse vraag naar peen tegen. De retailprijzen per kilo variëren van 0,60 euro voor gangbare peen tot 1,40 euro voor biopeen.
Hopen op een koude winter
Ook Franse peentelers worden geconfronteerd met lage prijzen. Zij hopen volgens Schilder op een koude winter om de consumptie van peen te stimuleren. Voor verpakte biopeen wordt nu niet meer betaald dan 0,50 euro per kilo. In Frankrijk zorgt vooral ook een tekort aan opslagcapaciteit dat er nu veel aanbod is van peen. De meeste industriepeen wordt overigens onder stro bewaard op het land.
In tegenstelling tot Noordwest-Europa zijn de opbrengsten van peen in Zuid-Europa wat lager dan voorgaande jaren. Zowel voor Spanje als Italië geldt dat de teeltomstandigheden uitdagend waren vanwege de droogte. In Italië is het areaal 8.200 hectare en zien telers voldoende perspectief om uit te breiden. In Spanje is het areaal stabiel op 5.500 hectare.
Prijs te laag om kosten te compenseren
In Polen worden B-peen en de grovere C/D-peen geteeld op een areaal van ongeveer 20.000 hectare. De opbrengsten dit jaar zijn redelijk, maar dat geldt niet voor teeltgebieden in Zuid-Polen waar zware regenval veel schade heeft veroorzaakt aan de peenoogst. Een groot aanbod zorgt ook hier voor prijzen van 11 tot 15 cent per kilo na wassen en verpakken, die veel te laag zijn om de kosten te compenseren.