9°C
Broken clouds

Wordt Nederland een nieuwe wijnregio?

De invloed van klimaatverandering op de wijnsector

Klimaatverandering heeft gevolgen voor veel sectoren, zo ook die van de wijnproductie. Wijnoogsten in nu nog sterke wijnregio’s zullen minder worden. Experts denken zelfs al dat wijnregio’s gaan opschuiven van het warme zuiden naar het koelere noorden. Is Nederland straks aan de beurt om een bekende wijnregio te worden?

Om goede wijn te kunnen maken, heb je goede druiven nodig en voor goede druiven heb je het juiste klimaat nodig. Daarbij kent iedere druif weer zijn eigen ideale weersomstandigheden waarbij hij het beste tot zijn rechtkomt. Niet zo gek dus dat een verandering in een klimaat van een bepaalde regio direct invloed heeft op de kwaliteit van de druif die daar groeit.

Wijnverhuizing

Als de aarde verder opwarmt zal er in bepaalde regio’s te veel veranderen om een ideale druif te kunnen blijven oogsten. Experts voorspellen zelfs dat sommige wijnsoorten op bepaalde plekken in de wereld compleet zullen verdwijnen. Om toch wijnsoorten te behouden zouden deze moeten “verhuizen” naar koelere regio’s. En nieuwe regio’s zouden ook weer nieuwe wijnen tot gevolg kunnen hebben. Zo is het aannemelijk dat koelere gebieden, zoals in Nederland, steeds betere wijnen kunnen gaan produceren.

Groeiende Nederlandse wijnbouw

Sinds eind jaren ’90 groeit de wijnbouw in Nederland sterk. Telde ons land in 1997 nog maar zeven grotere wijngaarden, nu staan er zo’n 150 commerciële wijngaarden door heel Nederland. Door de klimaatverandering wordt het ook hier steeds warmer en droger en dat is juist voor de druif ideaal. Zo is het droge jaar 2018 een goed jaar geweest voor de Nederlandse wijnbouw. Hoe meer zon de druif krijgt, hoe dikker en smaakvoller hij wordt. Door de warmere zomers in Nederland is het inmiddels mogelijk om populaire rassen, zoals sauvignon en chardonnay, met succes aan te planten.

Goede kwaliteit

Door de groeiende wijnbouw in ons land neemt ook de kennis en de innovaties toe binnen de Nederlandse wijnsector. Naast de aanplanting van nieuwe druivenrassen worden ook nieuwe wijnbouwtechnieken bedacht. Volgens experts worden op deze manier Nederlandse wijnen steeds beter. Begin dit jaar hebben zelfs drie ondernemers in Amsterdam de handen ineengeslagen om de Nederlandse wijn breder toegankelijk te maken voor het publiek: via horeca, bedrijven en particulieren, zowel online als via een fysieke winkel. Dit alles onder de naam bob.

BOB

Nee, deze afkorting staat in dit artikel niet voor Bewust Onbeschonken Bestuurder… Het staat voor de beschermde oorsprongsbenaming. Er zijn in Nederland nu zes wijnregio’s met een BOB. De naam van het wijnplatform van de Amsterdamse ondernemers refereert daaraan. De BOB-regio’s zijn Winterswijk en Oolde (Gelderland), Ambt Delden (Overijssel) en Mergelland, Maasvallei en Vijlen (Limburg). Een BOB beschermt streekproducten tegen namaak. Sinds 1992 kent de Europese Unie deze beschermingscategorie voor streekproducten. Producten die het keurmerk van de beschermde oorsprongsbenaming dragen, moeten aan strenge regels voldoen. Deze ontwikkeling laat zien dat het goed gaat met de Nederlandse wijnregio’s. Laten we echter wel vooropstellen dat klimaatverandering een groot wereldwijd probleem is.

Bronnen: Bed Rock, Bob Wijn, Trouw, DutchWine4You

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl