0°C

Agro Care tomaten uit samenwerking

Agro Care begon als de vakantiebaan van twee studievrienden. Ze werkten samen bij een tuinder en vonden dat ’t wel wat beter kon. Tegen allerlei adviezen in kochten Philip van Antwerpen en Kees van Veen acht hectare grond in Rilland (Zeeland), om er een tomatenkwekerij te beginnen. Vandaag de dag is de grootste vestiging van Agro Care gevestigd in Middenmeer, waar meer ruimte en uitvalswegen waren voor de nog altijd groeiende tomatenkwekerij. Daarnaast zit Agro Care in Tunesië en Marokko. Een eigenzinnig bedrijf waar zo’n honderddertig vaste werknemers en zevenhonderd uitzendkrachten met hart en ziel aan ‘hun’ tomaat werken.

Samenwerking

Bianca van Diepen is manager P&O. Ze vertelt enthousiast over ‘haar’ bedrijf, waar ze al bijna zes jaar werkt. “Een van de sleutels tot het succes van Agro Care is dat het bedrijf voortdurend op zoek is naar samenwerking. Niet alleen de tomatenteelt, maar ook veel contact met andere telers, met veredelaars, inkopers, verpakkingsbedrijven enzovoorts. We zorgen ervoor dat we in elke keten iets te zeggen hebben. Op die manier is het mogelijk om Agro Care helemaal te maken zoals we dat willen. Daar doen we geen concessies aan: we hebben een visie waar we sterk aan vasthouden.” De samenwerking leidde ook tot fusie en overname. “Agro Care bundelde de krachten met het naastgelegen Kesgro, en onlangs werd een ander naastgelegen bedrijf overgenomen. Op deze manier zijn we in staat om het hele jaar een breed assortiment tomaten te leveren. We hebben elf soorten!”

Over de grenzen

Anno 2019 beslaat het totale teeltoppervlak van Agro Care ruim 200 hectare, waarvan 30 in Tunesië en 18 in Marokko. “Een deel van de teelt is over de grenzen gevestigd vanwege het (voor de tomaten) betere winterklimaat. Bij de zoektocht naar zo’n locatie keken we vooral naar zonuren, bereikbaarheid en water, waarbij het belangrijk was dat het watergebruik niet van invloed zou zijn op het waterniveau in de regio.” In Tunesië staat een belangrijke technische innovatie: de eerste semi-gesloten kas. “Deze kas kan gekoeld worden, zodat tomatenteelt daar ook in de zomer, die daar bloedheet is, mogelijk is.” De nieuwste innovaties op agrarisch gebied worden door Agro Care nauwgezet gevolgd en waar mogelijk ingezet. “Waar het maar kan, zetten we de nieuwste technieken en inzichten in, zodat we toekomstbestendig blijven. Zo gebruiken we een minimale hoeveelheid water bij de teelt: alle regenwater wordt hier opgevangen en alles wordt hergebruikt. Ook worden er hier 4400 zonnepanelen geplaatst. En er wordt zo min mogelijk verspild. Tomaten die niet ‘door de keuring’ komen, worden verwerkt in pure tomatensauzen. Waar het maar kan, werken we aan een beter milieu.”

Kansen

Bij Agro Care werken betekent werken voor een bedrijf waar iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft. “Wat je hier ook doet, je draagt altijd bij aan een mooie tomaat. Facilitair, technisch, kantoor, kas: iedereen heeft een stukje verantwoordelijkheid aan het eindresultaat. We doen het echt samen, elke schakel telt volwaardig mee. Daar is de sfeer ook naar, het is hier echt fijn werken.” Die goede werksfeer heeft ook te maken met de kansen die het vak te bieden heeft. “Zelf ben ik hier, na mijn studie personeelszaken, begonnen als manager van een van de kassen. Toen het bedrijf groeide en er steeds meer personeel kwam, groeide ook de behoefte aan iemand voor personeelszaken. Zo ben ik op kantoor gekomen. Het is in mijn werk heel handig dat ik precies weet hoe het in de kassen werkt. Het onderstreept hoe het hier gaat: Agro Care ziet je talenten en speelt daarop in. We hebben een intern opleidingstraject waarmee werknemers de kans krijgen om verder te komen in het bedrijf. De verbinding tussen werkplezier, ontwikkelingsmogelijkheden en verantwoordelijkheid is de driehoek waar het om draait. En het werkt aanstekelijk: er is hier grote betrokkenheid bij elkaar en bij het werk. Dat is ontzettend fijn!”

www.agrocare.nl

www.green-blend.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl